/ Thinkstock/Getty Images
Британските ученици не познават аналоговите часовници
97147
Британските ученици не познават аналоговите часовници
  • Британските ученици не познават аналоговите часовници
Британски училища подменят аналоговите часовници в класните стаи с дигитални, тъй като много от учениците не можели да се ориентират за часа. Предложението предизвика дискусия в образователните среди на Острова, в течение на която много учители признаха, че често учениците им между 9 и 11-годишна възраст не могат да се ориентират с аналогов часовник.

Училищна директорка в САЩ дава пари за еднодневен отказ от интернет
 
Според Малкълм Троуб от браншовата организация на учителите аналоговите часовници създавали излишен стрес сред децата по време на изпити. По-рано през годината британски педиатър пък предупреди, че все повече деца губят способността си да държат и използват молив или химикалка.
 
Предложението за подмяната на часовниците идва от местния учителски съюз. Неговият заместник главен секретар Малкълм Троуб заявява пред британския „Телеграф”, че учителите искали всички ученици да са максимално спокойни по време на изпити, а аналоговите часовници предизвиквали ненужен стрес.

Часовник
Thinkstock/Getty Images


„Днешното поколение не познава аналоговите часовници така, както предишните. Свикнали са да се ориентират за времето от телефона или компютъра. Ние не искаме по време на изпит постоянно да вдигат ръка и да питат колко време остава. Училищата неизбежно ще правят най-доброто, за да накарат учениците да са максимално спокойни. А употребата на дигитални часовници в стаите всъщност е голямо предимство, защото при тях е много по-трудно да объркаш часа, особено когато имаш поставен краен срок”, казва Троуб.

Учени доказаха, че електронните устройства карат децата да затъпяват
 
Предложението предизвика дискусия на Острова, а различни учители споделиха личния си опит в социалните мрежи. Сред тях например е Стефани Кийнън от Лондон, която казва, че часовниците в нейното училище били подменени, след като се разбрало, че много деца между 9 и 11-годишна възраст не могат да познават времето на аналоговия часовник. Други учители споделят, че явлението не било масово, но се срещало при определени групи ученици.

ученици
Thinkstock/Getty Images


По-рано през годината британският педиатър Сали Пейн пък предупреди, че все повече ученици се затрудняват да държат молив или химикалка заради все по-рядката им употреба: „За да можеш да държиш молив и да го движиш, ти трябва стабилен контрол над фините мускули на пръстите. Децата се нуждаят от по-чести възможности, за да развият тези умения. По-лесно е да дадеш на детето iPad, отколкото да го окуражиш да играе на нещо, развиващо мускулите – например да реди конструктор, да реже, да лепи, да бута и дърпа играчки и въжета. Поради това децата не развиват основни умения, които са им необходими, за да използват молива.”
 
До момента подмяната не е обвързана законодателно, а се прави по желание в различните училища.