Британските служби предотвратили опит за убийство на Березовски
Британските служби предотвратили опит за убийство на Березовски / netinfo

Британските служби за сигурност са предотвратили опит за убийството на живеещия в изгнание в страната руски магнат Борис Березовски. Това пише вестник "Таймс", като се позовава на самия Березовски.

Отявленият критик на руския президент Владимир Путин твърди пред ежедневника, че напуснал преди три седмици Великобритания по съвет на Скотланд ярд, който го предупредил, че няма да е в безопасност в Лондон. Березовски вече се е завърнал в страната, в която получи убежище, след като напусна Русия.

Милиардерът подчертава, че не се и съмнява, че заплахите за живота му идват от руското правителство. Той обаче изразява увереност, че е в безопасност във Великобритания под охраната на полицията. Березовски заявява това на фона на появилите се съобщения, че наемен убиец е бил задържан в хотел "Хилтън" в Западен Лондон мигове преди да направи опит за покушение срещу него, отбелязва "Таймс". Вестникът припомня, че офисите на милиардера се намират близо до хотела.

Убиецът е бил съпровождан от дете, за да не изглежда подозрителен, съобщава вестник "Сън". Планът на убиеца е бил да примами Литвиненко на среща в стая на хотел "Хилтън", но тайните служби са разкрили неговите немерения. Березовски е бил следен 24 часа в денонощието и служителите на Скотланд ярд са заловили убиеца, след като се настанали в стая, съседна на мястото на готвеното убийство, пише "Сън".

Тайните служби отрекоха да има пряка връзка между планираното убийство и кризата около екстрадирането на руски дипломати, но "Сън" цитира правителствен източник, че Великобритания не може да толерира ситауция, при която руски екзекутори се разхождат по улиците на Лондон, за да отстраняват врагове на кремълския режим.

Възможно е разкритието на готвеното срещу Березовски покушение да помогне да бъде обяснено защо новото британско правителство на премиера Гордън Браун реши тази седмица да предприеме толкова твърди действия срещу Русия, коментира "Таймс". Изданието припомня, че министърът на външните работи Дейвид Милибанд е наредил да бъдат експулсирани четирима руски дипломати, за които се смята, че са членове на руските служби за сигурност. Те трябва да напуснат страната до десет дни.

Березовски твърди също, че е на 100 процента сигурен, че Владимир Путин стои зад убийството в Лондон на близкия до него бивш офицер от ФСС Александър Литвиненко. Руски опозиционери в Лондон изразяват подозрения, че целта на убийството срещу Литвиненко е била да бъде изпратено послание до Березовски, който открито призовава за отстраняване на режима на Путин по мирен път или, ако се наложи, със сила, отбелязва "Таймс".