Британски учени взривяват прасета по поръчка на правителството
Британски учени взривяват прасета по поръчка на правителството / www.sxc.hu

Британски учени взривяват прасета, за да симулират ефекта от терористичните атентати върху цивилни жертви, съобщи британският ежедневник "Дейли телеграф". При серия от експерименти в секретната военна лаборатория в Портън Даун, построена през Първата световна война за изследване на химически оръжия, са били взривени 18 прасета. Животните били завивани в защитни кевларови платнища, след което на 2,5 м от тях учените взривявали бомба и ги оставяли да кървят, за да установят колко дълго ще живеят при голяма кръвозагуба. Защитните платнища трябвало да пазят животните от малките отломки.

По информация на изданието, преди да бъдат взривени, в кръвоносните съдове и пикочните мехури на прасетата били поставяни тръбички, а далаците им били отстранявани. В абдоминалната аорта на прасетата учените вкарвали електропроводи, за да гарантират, че кръвоносният съд ще се разкъса при експлозията. По време на експериментите животните били третирани с обезболяващи препарати.

Целта на експериментите е да помогнат на британските войници в Афганистан и на жертвите на терористични нападения, подобни на експлозиите в лондонското метро през юли 2005 г., твърдят учените. Те се надяват да открият начини да контролират кръвозагубата в резултат на експлозии, посочва изданието.

Либералдемократът Норман Бейкър обаче постави под въпрос необходимостта във военни експерименти да се използват живи животни. "Това са отблъскващи и ненужни експерименти", каза той в интервю за вестник "Сънди таймс", който пръв разкри скандала. "За съжаление сме прекалено запознати с ефекта от тероризма и е напълно възможно да направим тези открития без да взривяваме прасета".

Британските учени от своя страна твърдят, че програмата е полезна за обществото, отбелязва БТА. Според представител на лабораторията вече има доказателства, че тези експерименти действително помагат за спасяването на човешки животи.

През април 2009 г. световната общественост бе скандализирана от подобни експерименти с прасета в САЩ, припомня информационният сайт Нюзру. При тестовете тогава животните бяха завивани в бронежилетки и поставяни в условия, имитиращи вътрешността на армейски джип "Хамър". Американците се опитваха да установят дали в такива условия бронежилетките не вредят на военнослужещите, тъй като се смяташе, че тази екипировка отвежда удара от торса към главата, което е далеч по-опасно.