Бременна американка в мозъчна смърт поражда полемика в САЩ
Бременна американка в мозъчна смърт поражда полемика в САЩ / sxc.hu

Американската организация за правото на аборт НАРАЛ откри за подпис петиция, в която се настоява жена в мозъчна смърт, която все още е поддържана от апаратура в щата Тексас, защото е бременна, да бъде оставена да умре, според искането на близките й, предадоха световните агенции.

Случаят с 33-годишната Марлиз Муньос датира от 26 ноември. Тогава тя е бременна в 14-ата седмица, но припада у дома си, вероятно заради белодробна емболия.

Жената, която има и едногодишно момче, е приета в болница в град Форт Уорт и там е констатирана мозъчна смърт, но според законите на Тексас е включена на животоподържаща апаратура, защото е бременна.

Марлиз и съпругът й Ерик Муньос, които работели в Бърза помощ, преди време са заявили, че в случай на тежко заболяване или мозъчна смърт не искат животът им да бъде удължаван чрез апаратура, пише БТА. Съпругът на Марлиз и майка й Лин Мачадо настояват волята на младата жена да бъде спазена.

Тексас е приел закони, които задължават лекарите да поддържат живота на жени в мозъчна смърт, независимо от това как се развива дадена бременност. Случаят с Марлиз породи оживена полемика в САЩ, защото засегна болезнени теми като аборта и евтаназията.