Болница в Газа пламна от израелски снаряди
Болница в Газа пламна от израелски снаряди / снимкa: БГНЕС
Десетки израелски танкове, подкрепяни от авиацията, проникнаха за пръв път тази сутрин дълбоко в един от кварталите на град Газа и войниците влязоха в ожесточени улични боеве с палестинските бойци, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Танковете са достигнали центъра на жилищния район Тал ал Хауа, разположен в периферията на Газа. В сраженията двете страни използват миномети и противотанкови ракети, а оръдията на танковете стрелят дори по жилищни сгради, твърдят очевидци.

Населението на района панически бяга към центъра на Газа. Сражения се водят и в други два квартала – „Ал Шуджая” и „Зейтун”. Израелската авиация атакува обекти в северната част на Ивицата Газа, където жертва на въздушните удари са станали една жена и трите й деца. В същото време палестинските групировки продължават ракетния обстрел срещу територията на Израел. Според армията тази сутрин са били изстреляни 14 ракети, улучена е една къща в град Сдерот, но няма жертви.

По-късно голям пожар избухна в болница в Газа след попадение на израелски снаряди, предаде АФП, цитирайки очевидци и представители на болничното заведение.

Огънят обхванал болницата „Ал Кудс“ на палестинския Червен полумесец, след като сградата била улучена по време на атака на израелската армия в квартала на Газа „Тал ал Хауа”, посочват същите източници.

Според източници от администрацията на болницата тя е била улучена от фосфорни снаряди. „Успяхме да овладеем пожара в болничния блок, но не и в административната сграда. Опасяваме се, че пламъците отново ще обхванат болничното крило“, подчерта един от тях.

Израелски военни кораби задържаха днес кораб, нает в Кипър от привърженици на палестинците и натоварен с медицински материали, и го принудиха да поеме обратния път, предаде АФП.

„Корабът ни плава обратно към Кипър, от където тръгна вчера“, заяви Карин Пали, координатор на Движението Свободна Газа (ДСГ) с централа в САЩ. Плавателният съд е бил натоварен с превързочни материали, кръвни банки и медикаменти. Според нея 22-метровият кораб „Спирит ъв хюманити“, плаващ под гръцки флаг, е бил обкръжен от израелски кораби, които очевидно са заплашили да открият огън срещу него. Израелското Министерство на транспорта окачестви опита на ДСГ като провокативен и рискован.

Вчера по същия начин бе върнат ирански кораб с хуманитарна помощ.