Бойци на ПНС в Либия се изтеглиха от летището на Бани Уалид
Бойци на ПНС в Либия се изтеглиха от летището на Бани Уалид / снимка: Reuters

Бойци на Преходния национален съвет в Либия се изтеглиха от летището на пустинния град Бани Уалид в сражения със силите, верни на Муамар Кадафи, предаде ДПА, като се позова на либийската телевизия Ал Хура.

Бойците отстъпили, след като дали много жертви. Те се прегрупират за следваща атака в града, където боевете продължават от седмици, пише БТА. Бани Уалид се намира на 400 км югоизточно от столицата Триполи.

Новите либийски сили отбелязаха голям напредък в неделя в Сирт и Бани Уалид, последните крепости на сваления от власт лидер Муамар Кадафи.

Междувременно група от 200-300 тежко въоръжени лица атакуваха джамия в Триполи през изминалата нощ и оскверниха гробовете на двама имами, разказаха очевидци, цитирани от БГНЕС. "Между 200 и 300 души, въоръжени с тежки картечници, пристигнаха с пикапи малко след 22.00 часа и напуснаха джамията към 01.00 часа," заяви пред АФП Махмуд Рахман, който живее близо до джамията "Ал Масри" в североизточната част на Триполи. "Те разбиха входната врата на джамията, след това разкопаха гробовете на имамите Абдел Рахман ал Масри и Салем Абу Сейф и отнесоха техните свети мощи, добави очевидецът.

Освен това нападателите изгорили екземпляри на Корана и други книги. Преподавател в разположеното в съседство училище за изучаване на Корана, потвърди този разказ, но пожела анонимност. Според него всички нападатели били с бради и носели военни униформи и със сигурност са били ислямски екстремисти, които искат да предизвикат безредици с цел да вземат властта и да контролират Либия.