Саудитският крал започна кампания за изкореняване на корупцията
Единадесет принцове и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени са задържани и се намират в петзвездни хотели в саудитската столица Рияд в рамките на предприетата от краля голяма кампания срещу корупцията, предаде АП, като се позова на пожелал анонимност правителствен източник. Сред задържаните е и милиардерът принц Алуалид бин Талал.
 
Мащабът на арестите е безпрецедентен за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и често стоят над закона. Иначе саудитци отдавна се оплакват от ширещата се корупция в управлението и от разхищаване и злоупотреби с държавни средства от страна на властимащите, отбелязва АП.
 

Принц Алуалид бин Талал е един от най-богатите хора в Близкия Изток.
 

Алуалид бин Талал
БГНЕС


Сред многобройните компании, в които той има инвестиции, са Twitter, Apple, "Нюз корп" на Рупърт Мърдок, "Ситигруп", както и хотелските вериги "Четири сезона", "Феърмонт" и "Мьовенпик". Принцът е вложител също в услугите за споделено пътуване Lyft и Careem, конкуренти на Uber съответно в САЩ и Близкия Изток. Той е и мажоритарен собственик на арабския медиен конгломерат Ротана груп, който включва телевизии, радиа и печатни медии, звукозаписен лейбъл и компания за филмопроизводство.
 
Принцът, който често е сниман на своята над 85-метрова суперяхта в Средиземно море, е един от най-открито изразяващите позициите си представители на кралското семейство и отдавнашен защитник на правата на жените. Той е собственик на инвестиционната компания "Кингдъм холдинг". Цената на акциите на компанията падна с 10% след новината за задържането на принца.
 

Засега не е ясно за какво се разследват принц Алуалид и останалите задържани. Финансовото министерство заяви в комюнике, че антикорупционното разследване "открива нова ера на прозрачност и отчетност", засилва доверието във върховенството на закона и подобрява инвестиционния климат в страната. Висшият религиозен съвет също обяви подкрепата си за кампанията, заявявайки, че борбата с корупцията е ислямски дълг.
 
Висш представител на кралския съд, Бадр ал Асакер, потвърди в Twitter арестите, определяйки случилото се като "историческа и мрачна нощ за корумпираните".
 
Снощи крал Салман обяви създаването на нов антикорупционен комитет под председателството на 32-годишния му син и престолонаследник Мохамед бин Салман. Според анализатори антикорупционната кампания, чиято мишена са ключови членове на кралското семейство, представлява демонстрация на сила на престолонаследника, целяща да подкопае позициите на потенциалните му съперници.
 

Кралят е отстранил тази нощ от поста му начело на Националната гвардия принц Митеб бин Абдула. Принцът, както и брат му Турки бин Абдула, бивш губернатор на Рияд, вероятно са сред задържаните. И двамата са синове на предишния саудитски крал Абдула. Според Ройтерс, който цитира анонимен източник, арестуван и разследван е и бившият министър на финансите Ибрахим Асаф.
 
Правителството съобщи, че антикорупционният комитет има право да издава заповеди за арест, да налага ограничения за пътувания и да замразява банкови сметки. Той също може да проследява движенията на финансови средства, да спира прехвърлянето на средства или ликвидацията на активи.
 
Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с крал Салман по телефона. В изявлението обаче не се споменават снощните арести на висши саудитски фигури. Белият дом посочи, че двамата лидери са обсъдили усилията за борба с тероризма, продължаващата заплаха от страна на подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен и прехващането от Саудитска Арабия на ракетата, изстреляна от Йемен срещу Рияд.
БТА