Без напредък приключиха военните преговори между двете Кореи
Без напредък приключиха военните преговори между двете Кореи / Reuters

Първите преговори по военни въпроси между Южна и Северна Корея от 2008 г. приключиха без страните да постигнат напредък, предаде Франс прес. Сеул поиска от Пхенян извинения, загдето е торпилирал негова корвета, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Министърът на отбраната на Южна Корея Ким Тхе-йон потвърди, че разговорите са приключили, но се въздържа от какъвто и да било коментар. Представител на министерството посочи, че не е уговорена дата за нови преговори.

Очакваше се на днешната среща в граничното селище Панминчжон Пхенян да повдигне въпроса за границата между двете Кореи в Жълто море, която оспорва, а също и разпространението на пропагандни материали в КНДР от южнокорейски активисти.

Южна Корея пък смяташе да засегне темата за своята корвета "Чхонан", потопена на 26 март в Жълто море, при което загинаха 46 моряци. Международно разследване стигна до извода, че корветата е потънала вследствие на торпедна атака, извършена от севернокорейска подводница. Северна Корея категорично отрече да носи отговорност, припомня БТА.

Сеул има намерение да поиска Северът "да признае, да се извини и да накаже виновниците за атаката срещу "Чхонан", заяви по-рано днес южнокорейският министър на отбраната.

"Ще настояваме също да се вземат мерки за предотвратяване на нови инциденти от този род", добави Ким Тхе-йон.