Белият дом се обърка в географията: Ерусалим стана израелски град
Белият дом се обърка в географията: Ерусалим стана израелски град / Thinkstock/Getty Images

Белият дом побърза да коригира дипломатически гаф, след като в разпространено официално копие от вчерашната реч на президента Барак Обама беше написано, че Ерусалим е част от Израел.

Така се получи противоречие с деликатната политическа линия на САЩ, според която те не заемат никаква позиция за статута на града, предаде АП.

Объркването стана в разпространено официално копие от речта на Обама на погребението на бившия израелски президент Шимон Перес. То се състоя на хълма Херцел, националното израелско гробище, в Ерусалим.

Погребаха тленните останки на Шимон Перес в Ерусалим

Пресслужбата на Белия дом редовно разпространява копия от речи на Обама и в тях най-отгоре се посочва мястото, където са били произнесени.

В копието, разпространено малко след погребението, за място на произнасянето й беше посочено "Ерусалим, Израел". Няколко часа по-късно, докато Обама все още летеше обратно към САЩ, Белият дом разпространи коригирано копие, в което пишеше само "Ерусалим", а думата "Израел" беше зачертана.

Светът скърби за „човек на мира" Шимон Перес

От десетилетия статутът на Ерусалим е един от най-сложните и емоционални въпроси в израелско-палестинския конфликт.

Палестинците имат претенции Източен Ерусалим, който е превзет от Израел през 1967 г., да бъде столица на бъдещата им държава, но израелското правителство разглежда обединен Ерусалим като вечната столица на Израел. Хълмът Херцел се намира в западния край на града.

Източник: БТА