Тленните останки на деветия президент на Израел, лауреат на Нобелова награда за мир - Шимон Перес, бяха погребани днес в Алеята на националните лидери на мемориалното гробище на хълма Херцел в Ерусалим. Церемонията се излъчва в пряк ефир от израелската телевизия, съобщи ТАСС.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече бившия израелски президент велик човек, направил всичко по силите си да постигне мир със съседите на Израел, съобщиха световните агенции.

Светът скърби за „човек на мира" Шимон Перес

"Той бе велик човек за Израел, той бе велик човек за света. Израел е в траур, светът е в траур", заяви Нетаняху на погребението на Перес, който почина в сряда на 93-годишна възраст.

Погребаха тленните останки на Шимон Перес в Ерусалим
netinfo
"Той направи всичко по силите си във всеки момент от съзнателния си живот, за да постигне мир с нашите съседи", каза премиерът.

"Това, че толкова лидери от цял свят са дошли да си вземат последно сбогом с Шимон, е доказателство за неговия оптимизъм", добави Нетаняху и изреди имената на някои от присъстващите на церемонията на националното гробище на хълма Херцел.

Той не спомена името на палестинския президент Махмуд Абас. Все пак двамата си стиснаха ръцете и обмениха няколко думи на погребението.Нетаняху каза, че присъствието на Абас е нещо, което той оценява високо от името на израелския народ. Но тази визита на Абас в Ерусалим, намиращ се само на няколко километра от Рамала, надали ще доведе до нещо повече от това ръкостискане, отбеляза Ройтерс. Израелско-палестинските мирни преговори са замразени от 2014 г., а Нетаняху и Абас не са преговаряли лично от 2010 г.

Перес беше не само човек с визия, а и човек на действието, каза настоящият президент на Израел Реувен Ривлин, цитиран от Асошиейтед прес.

До последния си дъх той се бори да реализира ционистката мечта - независима, суверенна държава, която да съществува в мир със съседите си. Но и знаеше, че истински мир може да бъде постигнат само от позиция на силата и уверено вървеше към тази цел, заяви Ривлин, който наследи на президентския пост Перес през 2014 г.

Мирът между израелци и палестинци, за който мечтаеше покойният носител на Нобелова награда, остава непостигната цел, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Погребаха тленните останки на Шимон Перес в Ерусалим
netinfo
Присъствието на палестинския президент Махмуд Абас на погребението ни напомня за това, добави Обама, цитиран от Франс прес.

Президентът на САЩ определи Шимон Перес като един от гигантите на XX век, редом с южноафриканския лидер Нелсън Мандела и кралица Елизабет.

Шимон Перес показа, че справедливостта и надеждата са в центъра на ционисткия идеал, отбеляза Обама, цитиран от Асошиейтед прес. Покойният президент се погрижи еврейският народ да има на разположение оръжията, необходими, за да гарантира свободата си, и постави основата на могъщите въоръжени сили, спечелили войните, в които участва Израел, припомни президентът на САЩ.

"Критиците на Перес често казваха, че е наивен, прекалено оптимистичен мечтател. Грешаха само за наивността", заяви преди него бившият президент на САЩ Бил Клинтън, оглавявал американската администрация по време на усилията за мир в Близкия изток през 90-те години.

Погребаха тленните останки на Шимон Перес в Ерусалим
netinfo
"До края на живота ни, винаги когато пътят, по който поемем се окаже без изход, или доброто, към което се стремим, срещне непреодолима преграда, или приятелски протегнатата ни ръка бъде посрещната със студен поглед, ви моля в негова чест да си спомним светлата усмивка на Шимон Перес и "Imagine"(известната песен на Джон Ленън), добави Клинтън, цитиран от ДПА.

Кой бе Шимон Перес - последният оцелял от поколението на основателите на Израел

Перес почина на 28 септември в медицинския център "Тел ха Шомер" край Тел Авив, две седмици след тежък инсулт. Той бе президент на еврейската държава от 2007 до 2014 г. Общопризнат патриарх на израелската политика, той бе съратник на първия израелски премиер Давид Бен Гурион.

Перес бе известен с дейното си участие в мирния процес с палестинците и като привърженик на принципа "две държави за двата народа". През първата половина от 90-те с негово активно участие и подкрепа бяха сключени няколко споразумения с палестинските власти, а през 1994 г. бе подписан мирен договор с Йордания.

Същата година Перес - тогава министър на външните работи, наред с израелския премиер Ицхак Рабин и палестинския лидер Ясер Арафат стана лауреат на Нобелова награда за мир заради "усилията, насочени към постигане на мир в Близкия изток".

Шимон Перес бе признат от израелското общество и в цял свят за "последния от великите" бащи основатели на Израел; кончината му събуди известна носталгия, обединила всички политически течения в еврейската държава, отбелязва Франс прес.

Почина нобеловият лауреат за мир Шимон Перес

За погребението на бившия премиер и президент пристигнаха президентът на САЩ Барак Обама, палестинският водач Махмуд Абас, президентите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Йоахим Гаук и много други държавници от чужбина, между които и българският президент Росен Плевнелиев.

Вчера хиляди граждани преминаха пред ковчега на Перес, който беше изложен за поклонение в сградата на парламента.

Източник: БТА

Снимки: Guliver/Getty Images