Бедуинските племена в Йордания заплашиха с бунт, ако няма реформи
Бедуинските племена в Йордания заплашиха с бунт, ако няма реформи / снимка: Reuters, архив

Членове на главните бедуински племена в Йордания, които обикновено са смятани за главна опора на крал Абдула Втори, се присъединиха вчера към призивите на опозицията за важни реформи за отваряне на политиката на страната и спиране на разпространяващата се бедност. Ако това не стане, предупредиха те, може да се стигне до бунт от мащаба на бунтовете в Тунис и Египет.

Това е рядък упрек от страна на племената в Йордания - по традиция съюзници на краля и на управляващата Хашемитска династия - който сигнализира, че недоволството в Йордания се простира отвъд ислямистките и други политически опозиционни движения.

В писмо до Абдула 36 бедуини призовават краля да разпусне парламента, избран през ноември, и да сформира ново правителство, което да организира по-прозрачни избори, пише БТА. Освен това те призоваха краля да се откаже от правомощията си да избира състава на правителството.

Дори преди вълненията, които заляха Тунис и Египет, йорданците искаха по-голяма роля в политиката и възможности за работа. Протести, повечето от които организирани от опозиционни групи, включително "Мюсюлманското братство", избухнаха по време на вълненията в региона.

В писмото се предупреждава, че Йордания "рано или късно ще се изправи пред вълната от Тунис и Египет заради потискане на свободи и плячкосване на държавни средства".

Служители от кралския двор отказаха коментар и не потвърдиха дали писмото е стигнало до краля.

Нито един от 36-мата, поставили подписите си, не заема важен политически пост, но племенните им връзки са причина гласът им да бъде чут, казва Лабиб Камхауи, бивш професор по политически науки в Йорданския университет.

"Очаква се все повече йорданци с различни политически предпочитания и произход да дадат гласност на критиките си срещу системата", каза той. "Хората като цяло искат кралят да остане на власт, но настояват реформите да влязат в сила незабавно".