Барак Обама обяви края на американската бойна мисия в Ирак
Барак Обама обяви края на американската бойна мисия в Ирак / снимки: Reuters

Президентът Барак Обама снощи обяви официално края на американската бойна мисия в Ирак, но без да провъзгласи победа след седем години на кръвопролития. Вместо това Обама заяви: „Най-спешната ни задача е да възстановим икономиката. Фактът, че той постави такова ударение на тежкото състояние на американската икономика в обръщението си, посветено на войната, е показателно е за вътрешните проблеми, които тежат на нацията и на собственото му президентство", отбелязва АП.

„Време е да обърнем страницата", каза Обама, седнал зад същото бюро в Овалния кабинет в Белия дом, откъдето президентът Джордж Буш през 2003 г. обяви началото на войната, станала определяща за неговото президентство. Обама, който наследи войната от Бущ и води още една в Афганистан, напомни, че е изпълнил предизборното си обещание от 2008 г. да сложи край на военните операции в Ирак, и подчерта, че иракският народ сега носи отговорността за сигурността на страната си.

„Днес приканвам иракските лидери да побързат със съставянето на широкообхватно правителство, което да е честно, представително и отговорно пред иракския народ", заяви президентът. „Днес нашата най-належаща задача е да възстановим икономиката си и да върнем на работа милионите американци, които загубиха работните си места", обърна се американският президент.

Барак Обама обяви края на американската бойна мисия в Ирак
netinfo

Той прикани американците да загърбят разногласията си за Ирак, като подчерта, че има патриоти и сред привържениците, и сред противниците на войната, предаде АФП. „Величието на нашата демокрация се основава върху способността ни да преодоляваме разногласията си", каза той, след като съобщи, че вчера е говорил по телефона с предшественика си Буш. „Добре известно е, че двамата с него имахме разногласия по отношение на войната от самото й начало", обясни президентът, но добави, че все пак никой не може да се съмнява в подкрепата на президента Буш за американските войници, нито в любовта му към страната или неговия ангажимент към сигурността й.

Войната в Ирак е името, използвано като описание за конфликта, състоял се през март и април 2003 г. на територията на Ирак. Войната официално приключва на 1-ви май 2003, но скоро след това се появява движение за съпротива и на практика до август 2010 г., военните действия не са спирали. Войната започва на 20 март 2003 г., когато САЩ и Великобритания атакуват по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания.

В 3.30 ч. българско време на 20 март 2003 г. серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. В 4.15 г. Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, вярвайки че може да премахне Саддам Хюсеин още с първия удар.

Една от основните причини войната да е критикувана от редица държави по света е липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Самата война продължава почти един месец и успява да постигне една от двете си основни цели - сваляне на режима на Саддам Хюсеин. Съюзниците обаче не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. (източник: bg.wikipedia.org)

Речта на американския президент четете ТУК