В Бангладеш много хора са били жертви на отвличания, особено по време на управлението на бившия министър-председател Шейх Хасина, предаде VOA/Voice of America. Според доклади на правозащитни организации, повече от 700 души, предимно политически опоненти и активисти, са били жертви на тайни задържания, организирани от държавни агенции, особено по време на управлението на бившия министър-председател Шейх Хасина

"Стаята беше като гроб. Нямаше прозорец", сподели активистът за права на племената, Майкъл Чакма, който е бил отвлечен през 2019 г. в Дака, Бангладеш. 

 Той е прекарал повече от пет години в таен затвор, управляван от държавна агенция. Чакма е освободена на 5 август, деня, в който Хасина бяга в Индия след масово въстание. 

Временното правителство на Бангладеш е създало комисия за разследване на отвличанията. Групата "Майер Дарк" е подала над 80 случая до момента. Санджида Ислам, чийто брат е сред изчезналите, заяви, че очакват тайните килии да станат публични и да бъдат разрушени.

Работата на комисията е бавна – понякога минават осем или 10 дни без новини.

Семействата се притесняват, че няма да получат справедливост, тъй като много от служителите от времето на Хасина все още са в системата.

За момента няма яснота как ще бъдат използвани резултатите от комисията. Може да бъдат заведени дела пред Международния трибунал или да се подават искове на базата на докладите. 

Майкъл Чакма планира да подаде своя случай в комисията. 

"Все още се опитвам да разбера как да процедирам."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA