/ БГНЕС
Джо Байдън проведе телефонен разговор Бенямин Нетаняху, съобщи Белият дом, като това е първият им разговор от 23 декември насам, който се провежда в момент на неразбирателство между Съединените щати и Израел, предаде АФП.

Американският президент и израелският премиер, чиито лични отношения са пословично трудни, са обсъдили "последните събития в Газа и Израел", според американската изпълнителна власт, която обещава да публикува доклад за размяната по-късно.

Бенямин Нетаняху отхвърли едно от повтарящите се искания на Джо Байдън, а именно съвместното съществуване в бъдеще на държавата Израел с палестинска държава: "Израел трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан. Това е необходимо условие, което противоречи на идеята за палестински суверенитет", заяви министър-председателят, като добави, че е казал това директно на американците.

Позицията не е нова, но тези забележки и начинът, по който са формулирани, отново подчертаха различията между Съединените щати и техния съюзник.
"Очевидно виждаме нещата по различен начин", заяви в отговор говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Съединените щати оказват силен натиск върху Израел, за който са основен дипломатически и военен поддръжник, както по отношение на воденето на войната в Газа, предизвикана от нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, така и по отношение на дългосрочните перспективи след конфликта.

Последният телефонен разговор между двамата лидери се състоя на 23 декември и според американската преса е бил бурен.

Съобщава се, че президентът на САЩ е приключил разговора с думите: "Този разговор приключи".
БГНЕС