/ iStock/Getty Images
Европейската прокуратура (EPPO) в сътрудничество с хърватската полиция разпореди ареста на петима души в Хърватия по подозрение в злоупотреба със служебно положение и власт, извършени във вреда на Кохезионния фонд на ЕС, съобщи ХИНА.

Европейската прокуратура провежда спешно разследване, за да събере доказателства, заяви EPPO в прессъобщение.

Проверяваните факти се отнасят за пет лица и една фирма във връзка с процедурата по възлагане на обществена поръчка за проект за изграждане на инсталация за сортиране на отпадъци, заяви EPPO.

ЕС започва процедура срещу Будапеща, застрашаваща еврофондове за Унгария

След разпит на заподозрените Европейската прокуратура ще вземе решение за по-нататъшните си действия по този случай и ще информира обществеността своевременно. "Дотогава няма да бъдат оповестявани повече подробности“,  се казва в прессъобщението.

Според неофициални източници разследването обхваща няколко души в Риека и лица, свързани с базирана в Меджумурие компания, която е извършвала работа по проект, свързан с управлението на отпадъците. Те очевидно са заподозрени в незаконно фаворизиране в тръжния процес и надплащане на проекта.

Европейската прокуратура съобщи, че арестите са извършени в сътрудничество с Националната полицейска служба на Хърватия за борба с корупцията и организираната престъпност.
Светла Митева/БТА