Американски интелектуалци предлагат Детройт да бъде населен със сирийски бежанци
Американски интелектуалци предлагат Детройт да бъде населен със сирийски бежанци / снимка: Guliver/Getty Images

САЩ трябва да приемат 50 000 сирийски мигранти и да ги настанят в Детройт в щата Мичиган, за да населят отново този град, предлагат американски интелектуалци в съвместна статия, публикувана във в. "Ню Йорк таймс".

Детройт излезе от банкрута

Сирийските бежанци са идеална общност, за да се постигне тази цел. Американците от арабски произход вече имат открояващо се и динамично присъствие в мегаполиса Детройт, посочва Дейвид Лейтин, преподавател по политически науки в университета в Станфорд в Калифорния и Марк Джар, бивш президент на корпорацията за жилищно развитие на град Ню Йорк. Те припомнят, че Детройт, който едно време бе голям град, днес е пуст град. През лятото на 2013 г. Детройт обяви фалит, но тази година през януари след дълъг съдебен процес и преструктуриране на дълга си от 18 милиарда долара, градът излезе от плана за фалит.

Детройт е историческа столица на американската автомобилна индустрия, която в последните години пострада от икономическата криза. Населението на Детройт намаля от 1,9 милион души през 1950 г. на около 700 000 днес. В града има и 70 000 изоставени сгради.

Американец предлага двуетажна къща в Детройт срещу iPhone 6

От друга страна бежанците от войната в Сирия са все по-многобройни. Близо 1,8 милион от тях са в Турция, а 600 000 в Йордания.

Нека си представим, че тези две хуманитарни и социални катастрофи се обединят, за да се произведе нещо положително, пишат инициаторите на идеята във в. "Ню Йорк таймс". Подобно предложение направи вече и републиканският губернатор на Мичиган Рик Снайдър. През януари 2014 г. той предложи Детройт да приеме 50 000 бежанци, за да се съживи. Сега според двамата интелектуалци президентът на САЩ Барак Обама трябва да увлечи годишния таван за прием на бежанци на 50 000 души и да отпусне за целта 1,5 милиард долара.

Източник: БТА