Американска делегация потвърди интереса към система ПРО в Чехия
Американска делегация потвърди интереса към система ПРО в Чехия / netinfo

Делегация на Конгреса на САЩ начело с председателя на комисията за стратегическите сили Хелън Таушър потвърди в Прага намерението на Вашингтон да разположи елементи от противоракетната система на САЩ в Източна Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Таушър отбеляза, че средствата за изграждане на бази в Полша и в Чехия ще бъдат утвърдени от Конгреса, след като бъдат подписани съответните споразумения с Прага и Варшава.

Същевременно централноевропейски социалдемократически партии отхвърлиха плана на САЩ да разположи елементи от своя противоракетен щит в Източна Европа, съобщи Асошиейтед прес. Според тях така ще се стигне до нова надпревара във въоръжаването.

Социалистически лидери от Германия, Австрия, Полша, Чехия Словакия и Словения обявиха след среща в Прага, че подобна система не бива да се изгражда едностранно или двустранно.

"Опасяваме се от решението за разполагане на системата и го отхвърляме, както го отхвърля мнозинството от населението в нашите страни", се казва в обща декларация. Декларацията призовава Европейския съюз, НАТО и Съвета НАТО-Русия да организират консултации за противоракетната отбрана.