Американците се поклониха пред тленните останки на Джералд Форд
Американците се поклониха пред тленните останки на Джералд Форд / netinfo
Американците се поклониха днес пред тленните останки на бившия президент Джералд Форд, който почина миналата седмица на 93 години, предаде Асошиейтед прес.
 
На днешния ден на национален траур Форд бе почетен като човека, дошъл на власт и заздравил Щатите след оставката на неговия предшественик Ричард Никсън и скандала Уотъргейт.
 
В лицето на президента Форд светът видя най-доброто от Америка, каза настоящият президент Джордж Буш на поклонението във внушителната Национална катедрала във Вашингтон.
 
Форд възстанови честта на Овалния кабинет и помогна на Америка да обърне нова страница, изтъкна още Буш. Държавният глава придружи вдовицата на Форд, Бети, на излизане от катедралата. Бившият президент ще бъде погребан утре в град Гранд Рапидс, щата Мичиган.
 
Хенри Кисинджър, който бе държавен секретар в правителството на Форд, отдаде почит към неговите постижения като овладяването на надпреварата в ядреното въоръжаване със Съветския съюз и първото политическо споразумение между Израел и Египет.
 
Ковчегът с тленните останки на Форд бе внесен в катедралата при бурен вятър, който отнесе шапките на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Питър Пейс и на почетната гвардия, охраняваща церемонията.
 
В катедралата се събраха над 3000 души, в това число тримата бивши президенти Бил Клинтън, Джордж Буш баща и Джими Картър, политици и дипломати. Сред международните гости бе и бившият министър-председател на Израел Шимон Перес.
 
Във величествената сграда са се състояли погребалните церемонии за бившите президенти Дуайт Айзенхауер през 1969 г. и Роналд Рейгън през 2004 г., а бившият президент Удроу Уилсън е погребан там.