Абе иска решителност от страна на ООН
Абе иска решителност от страна на ООН / netinfo

Японският премиер Шиндзо Абе призова ООН да покаже непоколебимост към Северна Корея, защото ако бъде потвърден ядрения й опит, това ще се окаже заплаха за целия свят.

"Наредих на японското правителство да поиска от Съвета за сигурност да започне обсъждане на проблема, така че да се предприемат смели действия", каза Абе, който се намира в Сеул.

"Възможното създаване от страна на Северна Корея на ядрено оръжие ще повиши заплахите не само за Североизточна Азия, но и за целия свят", подчерта още той. Същевременно Абе допълни, че Япония и САЩ ще предприемат действия по изграждане на системата им за противоракетна отбрана. "За да поддържаме безопасността на Япония и японския народ и да развием отношенията си със САЩ, ние ще преминем към сътрудничество с Вашингтон във връзка с противоракетната отбрана", подчерта Абе.

Ядреният опит на Северна Корея е сериозна заплаха за мира в Североизточна Азия. Това заяви южнокорейският президент Ро Му Хен.

Сеул ще реагира по остър начин, повтори държавният глава и в същото време призова съгражданите си да запазят спокойствие.

В Сеул днес се състоя историческа среща на върха между Южна Корея и Япония, целяща да помири двете съседни страни на фона на севернокорейската ядрена криза. Южнокорейският президент Ро Му Хен и японският премиер Шиндзо Абе разговаряха близо час, предаде Асошиейтед прес.

Това беше първата официална среща на върха между двете страни от юни 2005 г., като се изключи кратка среща през ноември 2005 г. в рамките на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Срещите на върха бяха прекъснати по инициатива на Сеул заради посещенията на бившия японски премиер Джуничиро Коидзуми в токийския храм Ясукуни, символ на японския национализъм, припомня Франс прес.

Във връзка с проведения от Северна Корея ядрен опит полицията в Япония предприе засилени мерки за сигурност.

Представител на Главното полицейско управление съобщи в Токио, че веднага след получаването на информация за ядрения опит в Северна Корея е било проведено съвещание на ръководството и е взето решение за засилване на охраната на основните политически органи в страната и на правителствените учреждения.

В същото време ще бъдат предприети и допълнителни мерки за охрана на организации на корейците, които живеят в Япония, от възможни нападения от страна на крайно десни групировки.

В Япония ще бъде проведено също така заседание на съвета по сигурността на страната. Премиерът на Япония Шиндзо Абе нарече ядрения опит на КНДР неприемлив и заяви, че той сериозно подкопава стабилността в Далечния изток и в целия свят.

По-рано днес Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че активността на въоръжените сили на Северна Корея остава на обичайното си ниво.

Севернокорейските въоръжени сили не са извършили някакви значими придвижвания както по границата, така и във вътрешността на страната, се казва в съобщение за пресата на южнокорейското военно министерство, предаде АП.

Въпреки това, подразделенията на въоръжените сили на Южна Корея са приведени в състояние на повишена бойна готовност, се казва в съобщението.

Южна Корея прекрати хуманитарната помощ, която изпраща на Северна Кория след последните наводнения от това лято. Реакцията е провокирана от съобщението на комунистическия режим, че е извършил ядрен опит. Това предаде южнокорейската агенция Йонхап.

"Корабът, който трябваше да замине утре за Северна Корея с 4 000 тона цимент, ще бъде забавен предвид обстоятелствата", заяви източник от министерството на обединението, цитиран от агенцията. Южна Корея прекрати и редовните си помощи за Северна през юли, когато съседката й изстреля балистична ракета.