мигранти малта
мигранти малта / БГНЕС
Близо 50 българи от 6 дни са блокирани в Малта. Освен туристи, сред тях има и хора, който са работили на острова и при създалата се извънредна ситуация, искат да се върнат в България, предаде БНР.

От Министерството на външните работи засега са казали на нашите сънародници, че няма вариант да им помогнат.

Над 70 българи все още остават блокирани по европейските граници (ВИДЕО)

Проблемът с българите в Малта възниква на 14-ти март, преди 5 дни, когато заради обявеното в България извънредно положение авиокомпанията Wizz Air отменя полетите си до острова.

Оказва се, че друга авиокомпания няма директни полети до България, затова част от българите си купуват самолетни билети за полет до гръцкия град Солун. Полетът е утре, но това също не е добър вариант разказва Ирена Василева, която се намира на острова.

Българи са успели да разговарят с една от авиокомпаниите, която се е съгласила да изпрати самолет, за да прибере нашите сънародници, но отново се появява проблем с липсата на добра координация.

47 българи се връщат от Мароко със съдействието на МВнР

В Малта също са въведени извънредни мерки за сигурност. При 450 хил. души население на острова заразени с коронавирус са 40 души.

Българите са в добро здравословно състояние и силен дух засега. Те обаче имат само 24 часа да намерят полет, който да ги върне в родината, преди Малта да затвори въздушното си пространство.
 
БНР