473 887 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море тази година
473 887 мигранти са влезли в Европа през Средиземно море тази година / БГНЕС

Тази година рекордният брой от 473 887 бежанци и мигранти са прекосили Средиземно море и са стигнали до Европа, съобщи Международната организация по миграцията. Близо 40 на сто от тях - 812 000 души, са сирийци, предаде Ройтерс. Сирийците са и основната група мигранти, пристигнали в Сирия.

ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в Средиземно море

Новите данни за общия брой на мигрантите показват увеличаване с почти 9000 на бройката, съобщена от световната организация във вторник. Темпът на увеличаването на новопристигналите обаче е намалял. Във вторник МОМ съобщи, че от миналия петък до вторник тази седмица бройката е скочила с над 32 000 души.

Опасният път - разказите на бежанците

От 473-те хиляди, пристигнали тази година в Европа пред Средиземно море, повече от 349 хиляди са слезли на брега в Гърция, а около 122 хиляди - в Италия, съобщи ТАСС, цитирайки новите данни на МОМ. Тази година при опит да стигнат по море до Европа са загинали 2812 мигранти.

Сред стигналите до Гърция преобладават сирийците, а в Италия - еритрейците.

Убежище в ЕС са потърсили 213 200 души

От началото на годината в ЕС убежище са потърсили 213 200 души, като тенденцията е на постоянно увеличение, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на Евростат.

Спрямо първото тримесечие на годината, в България за второто тримесечие се отчита нарастване на броя на потърсилите закрила с 27 на сто. От януари до март в нашата страна убежище са потърсили 3190 души, а от април до юни - 4050 души. Това представлява 1.9 на сто от общия брой на търсещите закрила в ЕС. Най-често мигрантите към България са сирийци (1930), иракчани (1085) и афганистанци (775).

Общо за ЕС най-често закрила търсят граждани на Сирия, Афганистан и Албания. През второто тримесечие на годината увеличението на мигрантите спрямо първото тримесечие е 15 на сто, а спрямо второто тримесечие на миналата година - 85 процента. През първото тримесечие на тази година най-често убежище са търсили граждани на Косово, но тази тенденция е била пресечена.

Всеки трети, потърсил закрила в ЕС, е подал документи в Германия. На второ място по получени молби е Унгария, следвана от Австрия, Италия, Франция, Швеция.

Спрямо началото на годината най-голямо увеличение в броя на молбите за убежище отчитат Холандия (+159 на сто), Латвия (+123 на сто), Австрия (+79 на сто), Финландия (+67 процента) и Дания (+66 на сто). Общо в ЕС 592 хиляди молби за убежище очакват решение.

Европейската комисия за оградите и мигрантите

Междувременно говорителят на Европейската комисия Наташа Берто заяви, че ЕК няма правни възражения срещу издигането на огради по границите на ЕС, но това не е трайно решение, защото само пренасочва мигрантските потоци. Нормално е държавите да имат законодателство срещу неправомерното преминаване на техните граници, добави тя по повод юридическите промени в Унгария.

Тя обясни, че държавите от ЕС са длъжни при пристигане на мигранти да ги регистрират, да им вземат пръстови отпечатъци и да им предложат да подадат молби за получаването на статут.

По правилата на Шенген могат да бъдат налагани забрани за влизане в пространството без граничен контрол при извършени нарушения, уточни Берто по повод решението на Унгария да поставя "едногодишни черни печати" на някои мигранти. Държавите по външните граници на Шенген са свободни да правят, каквото преценят за необходимо, за да запазят реда, обобщи говорителката.

Източник: БТА