ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в Средиземно море
ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в Средиземно море / БГНЕС

ЕС ще използва военна сила срещу трафикантите на хора в рамките на военноморската си операция в Средиземно море, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източници в Брюксел.

Новата мярка разрешава на европейските бойни кораби да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват плавателни съдове, за които се подозира, че се ползват от каналджии.

Те ще могат също да извършват арести, при условие да не навлизат в либийските териториални води.

Трафикантите на хора правят милиарди от бежанската криза

Споразумението е постигнато тази сутрин на министерска среща на ЕС в Брюксел. Очаква се в сряда страните от ЕС да съобщят приноса си за разширената мисия, като целта е новата фаза да влезе в сила в края на септември или началото на октомври, каза източник от ЕС, цитиран от ДПА. Досега операция "Навфор Мед", която започна в края на юни с четири кораба и 1000 души, се ограничаваше до наблюдение от международни води на престъпните мрежи, които всеки ден изпращат от либийските брегове натоварени с мигранти несигурни плавателни съдове към Италия. Освен това кораби на "Навфор Мед" участваха в спасителни операции, при които бяха избавени от смърт 1500 души.

Опасният път - разказите на бежанците

По данни на ООН 121 000 мигранти са пристигнали в Италия от Либия от началото на годината, или по около 450 души на ден.

"Мишените не са мигрантите, а хората, които печелят пари от живота им и твърде често от смъртта им", подчерта шефката на европейската дипломация Федерика Могерини при стартирането на операцията.

Глад, побои и убийства на корабите с мигранти за Италия

За новата фаза са необходими още седем фрегати, някои от тях с медицинско оборудване, както и хеликоптери, подводници и безпилотни самолети. Арестуваните заподозрени ще бъдат предавани на италианските съдебни власти, а спасените мигранти също ще бъдат закарвани в Италия. При операцията ще бъдат унищожавани използваните от трафикантите морски съдове, особено т.нар. "кораби майки", които изтеглят в открито море самоделни салове, натоварени с мигранти.

Тъй като обаче няма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща употреба на сила в либийските териториални води, европейците засега не могат да доближават либийските брегове на по-малко от 12 морски мили (около 21 км).

Източник: БТА