Трафикантите на хора правят милиарди от бежанската криза
Трафикантите на хора правят милиарди от бежанската криза / снимка: БГНЕС, архив

Бежанската криза в Европа може и да е хуманитарна катастрофа, но благодарение на нея се разрасна един много печеливш бизнес. Бежанците и мигрантите харчат сериозни суми в опитите си да достигнат до Стария континент, с което наливат милиарди долари в джобовете на трафикантите на хора.

Между 2000 г. и юни 2015 г. мигранти и бежанци са заплатили на трафикантите на хора над 16 млрд. евро, за да стигнат до Европа. Това твърди в свое проучване The Migrant's Files.

Информационната журналистическа организация е анализирала хиляди плащания към контрабандисти, за да оцени размера на трафикантския пазар. Числото може и да изглежда гигантско, но от организацията посочват, че става дума за консервативно число, като се имат предвид сегашните измерения на миграцията, съобщава „Уърлдпост”.

ЕК: Кризата с бежанците не е временна и няма да приключи скоро

От началото на 2015 г. досега над 381 000 души са предприели опити да стигнат до Европа по море, което е доста повече от предишни години. Само през август 130 000 души успяха да прекосят Средиземно море, което е в пъти повече от същия месец м.г., когато бежанците бяха около 33 000. Поради тази огромна разлика в числата от организацията смятат, че и приходите на трафикантите са скочили много.

Трафикантите взимат от хиляди хора по хиляди евро за пътуването до Европа. Каналите зависят от региона и могат да се проточват с хиляди километри, докато не бъде достигнат средиземноморския бряг.

Африканските мигранти и бежанци често минават през трафикантски центрове в градове като Агадез в Нигер и Сабха в Либия. Веднъж стигнали до там, трафикантите ги превозват с камиони до средиземноморския бряг.

Трафикът на бежанци - с нов маршрут през България

Един от най-популярните маршрути тази година е през Балканите. Много хора пътуват от Турция към Гърция, а след това през Унгария към по-гостоприемни страни като Германия и Австрия.

Около 2500 евро излиза пътуването на един човек от Сирия до Германия, пресмятат от „Шпигел”. Но цените варират в зависимост от страната на произход на бежанеца. Либийски трафикант каза през април пред репортер на в. „Гардиан”, че хората от Субсахарска Африка обикновено плащат под 1000 евро, докато мароканците дават не повече от 1500 евро.

Източник: БГНЕС