33-мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята
33-мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята / снимки: Reuters

Всичките 33-ма миньори, които прекараха 69 дни на 622 м под земята в мина в северно Чили, от които първите 17 в пълна изолация, бяха изведени на повърхността, предадоха световните агенции. Последният, 33-ти спасен миньор е 54-годишният Луис Урсуа, главен бригадир на групата миньори.

 

Преди него на повърхността излезе 29-годишният Ариел Тикона Янес. Той бе посрещнат от съпругата си Маргарита, която е майка на третото му дете Есперанса (Надежда на испански). Есперанса се е родила на 14 септември, докато баща й е бил под земята.

Луис Урсуа излезе на повърхността под ръкоплясканията и радостните възгласи на спасителите и звуците на сирена, която отбеляза успеха на историческата спасителна операция на 33-мата миньори. Както почти всички останали миньори Урсуа бе посрещнат от президента на Чили Себастиан Пинера. "Освобождавам ви от смяна и ви поздравявам. Като добър капитан вие излязохте последен", каза Пинера, имайки предвид капитаните на кораб, които последни напускат потъващия си кораб.

"Надявам се това никога повече да не се случи. Благодаря на цяло Чили. Гордея се, че съм чилиец", заяви Урсуа.

Президентът Пинера благодари на спасителите, инженерите, лекарите и Бог за успеха на спасителната операция, допълва БТА. Заедно с президента и присъстващите спасители и държавни представители Луис Урсуа изпя чилийския национален химн. Останалите 32-ма миньори бяха закарани в болница за прегледи и лечение.

Операцията по изваждането на 33-мата миньори на повърхността продължи 22 часа и 38 минути.

Себастиан Пинера заяви, че спасителната акция струвала между 10 и 20 милиона долара (между 7 и 14 милиона евро), предаде Франс прес. "Държавата пое две трети от сумата", а останалата част бе финансирана от частни дарения", съобщи Пинера пред чилийската държавна телевизия ТиВиЕн. "Всяко песо (чилийската валута) си струваше, всяко песо бе добре похарчено", заяви президентът на Чили. Пинера каза, че прякото предаване на спасителната операция е било следено от един милиард души в цял свят.

 

33мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята
netinfo

 

Генералният директор на Международната организация на труда (МОТ) чилиецът Хуан Сомавия изрази съжаление, че слабите мерки за безопасност са довели до драмата. "Като генерален директор на МОТ и като чилиец споделям вълнението на милионите хора по света при вида на тези герои, които се завърнаха от земните недра", се казва в изявление на Сомавия. "Не можем да забравим как започна тази драматична история. Миньорите останаха блокирани под земята, защото мерките за безопасност бяха недостатъчни", отбелязва той.

Сомавия посочи, че тази драма е "повод за Чили, за чилийското общество да отдадат почит към смелостта на тези 33-ма миньори и последвалата мобилизация, като станат водач по отношение на трудовата безопасност".

"Преживяното от тези 33-ма чилийски миньори може би ще послужи преди всичко за това - да си зададе цял свят въпроса как да се осигури повече безопасност, повече защита, повече превенция", смята генералният директор на МОТ.

По оценка на МОТ в минната промишленост работи близо един процент от работната ръка в света, но в този сектор се случват 8 процента от смъртоносните злополуки.

Мината Сан Хосе в пустинята Атакама, северно Чили, откъдето бяха спасени 33-мата миньори е на повече от 100 години. Тя има дълга история на трудови злополуки, в които са загинали или били тежко ранени мнозина миньори през последните години, отбелязва Ройтерс.

 

33мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята
netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздрави чилийците по случай завършването на уникалната операция по спасяването на 33-ма затрупани под земята миньори, предаде ИТАР-ТАСС. "Всички ние се присъединяваме към народа на Чили и семействата на миньорите герои, за да отдадем дължимото на необикновената човешка изобретателност и сила на духа. Те работиха заедно и не се предадоха и всички ние можем да се поучим от тяхната храброст и упорство", се казва в изявление на Бан Ки-мун.

Американският астронавт от мексикански произход Хосе Ернандес приветства спасителната операция на затрупаните под земята 33-ма миньори в Чили и ги посъветва да не се главозамайват от известността и да останат "здраво стъпили на земята", предадоха ДПА и Франс прес. Ернандес е роден в САЩ от мексикански имигранти, които са били полски работници в Калифорния. Той стана известен с дейността си като астронавт. Ние астронавтите "разбираме психологическите въздействия от лишенията, от това, че не можем да бъдем със семействата си, от невъзможността да излезем навън на открито", каза Ернандес, който е бил в Международната космическа станция през 2009 г. Той посочва, че в неговия случай винаги си е припомнял детството си и скромния си произход. "Като мислят за това, може би ще помнят кои са и откъде са дошли", отбелязва Ернандес. "Животът на тези 33 миньори повече няма да е като преди", подчертава Ернандес. Той е един от 13-те астронавти от испаноезичен произход, участвали в космическите програми на НАСА.

33мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята
netinfo

53-годишният чилийски миньор и бивш футболен национал Франклин Лобос е единственият от спасените, чието име бе известно в Чили преди злополуката, предаде Асошиейтед прес. Лобос е играл като халф в националния отбор по футбол на Чили, когато той се класира за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. При излизането си от спасителната капсула Лобос за кратко поигра с футболна топка, задържайки я във въздуха с крак и коляно. След това той прегърна свои близки и президента на Чили Себастиан Пинера. Лобос е бил шофьор на камион, който возел миньорите до мината и обратно. Той се намирал в мината с групата, която возел, когато се случило срутването на 5 август.

33мата миньори бяха изведени на повърхността след 69 дни под земята
netinfo

Невероятната епопея на блокираните в чилийска златна мина 33-ма миньори е белязана от числото 33. То бе сякаш навсякъде по време на спасителните операции - и това бе прието от някои с хумор, а от други като мистика.

Миньорите са 33, точно 33 дни бяха нужни, за да бъде пробита спасителната шахта, по която специална капсула ги изтегляше на повърхността. Спасяването им започна на 13 октомври (13/10/10) - трите цифри като сбор дават 33. Така в католическо Чили числото се свързва и с възрастта, на която Христос е разпънат на кръст - 33 години.

"Аз съм на 33 години, ние сме 33 миньори, Исус е бил на 33 години. Това е съвпадение като чудо и това ми даваше сили да издържа", пише на съпругата си от дъното на мината Виктор Самора. Собственикът на компанията Driller Supply, която пробиваше спасителната шахта - Михаил Престакис също се включи в броенето. "Работата отне 33 дни - по един за всеки от миньорите. Аз вярвам в нумерологията - трябва да има нещо в това /съвпадение/". След като напрежението отстъпи място на ентусиазъм и радост, това съвпадение и вездесъщото число 33 станаха повод за шега, разказвана от журналисти и роднините. "Какво ще казват лекарите на миньорите при първите медицински прегледи? "Кажете 33...".

Около един от спасените чилийски миньори се оформи и латино драма. Изваждането на повърхността на Йони Бариос сложи край на едно голямо напрегнато очакване - за изхода от съперничеството между жена му и любовницата му, съобщава АФП. В крайна сметка на изхода го очакваше неговата любовница Сусана Валенсуела. Така 21-ият изваден на повърхността миньор попадна в нейните прегръдки, след като жена му предпочете да не дойде да го посрещне. Законната от 28 години съпруга на 50-годишния миньор и неговата любовница почти стигнаха до бой преди седмици, тъй като всяка твърдеше, че е жената до него. В крайна сметка съпругата Марта Салинас не прие поканата на Бариос да дойде и заедно със Сусана да го посрещне. Според чилийските медии Барио и Марта Салинас са технически съпруг и съпруга, но от години живеят разделени и миньорът живее заедно с любовницата си Сусана Валенсуела. "Щастлива съм, че той е добре. Това е божие чудо. Но няма да дойда да гледам спасяването му. Той ме помоли, но е поискал и другата жена да дойде също, а аз си имам достойнство. Едно е ясно - или тя, или аз", заяви съпругата пред всекидневника "Ел Еспектатор".