26 януари -  ден на траур в памет на жертвите от атентата на летище Домодедово
26 януари - ден на траур в памет на жертвите от атентата на летище Домодедово / снимка: Reuters

В Москва и Подмосковието сряда, 26 януари, е обявен за ден на траур в памет на жертвите на атентата на летище Домодедово, при който загинаха 35 души, предаде ИТАР-ТАСС. Продължава идентифицирането на жертвите на кървавия акт. Установена е самоличността на осмина чужденци, включително двама британци, двама таджикистанци, австрийският гражданин от български произход Николай Иванов и по един гражданин на Германия, Узбекистан и Киргизстан.

Във връзка с терористичния акт, Таджикистан засили охраната на летищата, допълва БТА. Засилени са мерките за сигурност и на аерогарите в Чехия и Словакия. На пражкото международно летище Ружине патрулират полицаи с кучета, а багажът на излитащите пътници се проверява особено щателно. В православните църкви на Чехия и Словакия имаше възпоменателни служби за загиналите в терористичния акт.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви на съвещание с ръководството на Федералната служба за сигурност, че терористичният акт на летище "Домодедово" е поредното предизвикателство към държавата и тя не бива да се церемони с бандитите. Президентът откри съвещанието, като обяви минута мълчание в памет на загиналите.

„Срещу нашето общество и държавата като цяло е отправено поредното, и то крайно жестоко предизвикателство. Трябва да се направи всичко, за да бъдат открити, уличени и предадени на съда бандитите, извършили това престъпление. Където и да се укриват, те трябва да бъдат ликвидирани", каза президентът.

Медведев поиска специалните служби да активизират работата по всички направления - неутрализиране на бандитите, унищожаване на финансовата и социалната им база, разкриване на помагачите, профилактика. Равнището на терористичната заплаха в Русия е по-високо, отколкото в Америка, заяви той. Президентът се възмути от недостатъчната сигурност на летището. Той възложи на ръководството на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност да направят кадрови изводи за отговорността на чиновниците, отговарящи за сигурността на транспорта.

Медведев постави като задача на Федералната служба за сигурност да обърне максимално внимание на антитерористичната защита на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток през 2012 г., Универсиадата в Казан през 2013 г. и Олимпиадата в Сочи през 2014 г.