/ БГНЕС
Броят на загиналите при срутването на сграда в камбоджански курорт се увеличи до 17 души, съобщиха властите в неделя. През цялата изминала нощ спасителни екипи се опитваха да открият оцелели под развалините хора, информира АФП. Ранени са 24-ма души.

Расте броят на жертвите след срутването на сграда в Камбоджа


Сградата се срути малко преди изгрев слънце в събота. Инцидентът стана в крайбрежния град Сиануквил в югозападната част на Камбоджа, бързо развиващ се туристически район, подпомаган от китайски инвестиции.

Четирима души са задържани във връзка с произшествието, включително собственика на сградата, който е китаец. Зад решетките са още ръководителят на строителната фирма и изпълнителят. Собственикът на земята, върху която се строи сградата също е задържан за разпит.
 

7-етажната сграда е била почти завършена, когато се е срутила. Това е най-смъртоносния подобен инцидент в Камбоджа през последните години.

Трима загинали след срутване на сграда в Камбоджа (СНИМКИ)

Повече от 1000 души, включително войници, полицаи и медици, работиха през нощта, за да търсят оцелели. Започнало е разследване на причините за произшествието, а премиерът на Камбоджа Хун Сен каза, че вероятно става въпрос за небрежност. Той обяви, че държавата отпуска обезщетение в размер на 10 000 долара за семействата на жертвите.

До момента не е ясно колко хора са били в сградата по време на срутването, въпреки че по-рано официални лица казаха, че има опасения, че в капан са се оказали 30 души. Около 50 души обикновено работят на мястото, каза губернаторът на провинцията.
 

Сградата е принадлежала на китайски гражданин, който е наел земята от камбоджански собственик. Строителната фирма и изпълнителят също са собственост на китайски гражданин.

Камбоджа, една от най-бедните страни в Югоизточна Азия, има лоши закони за безопасност и защита на труда. Инцидентите са често срещани в строителните обекти.
БГНЕС