/ iStock
Основният съд в Прищина определи мярка задържане под стража за срок от един месец на 16-годишно момче по подозрения, че е планирало нападение срещу ученици в училище в град Пея (Печ), Северозападно Косово, съобщи вестник „Коха диторе“.

На непълнолетния от град Пея е иззета тетрадка с имена на деца от училището и класовете, в които учат. Списъкът с учениците е бил именуван „Цели на проекта“ (“Project targets”).

Обвиняемият е заподозрян в престъплението „подготовка на терористични действия или наказуеми действия срещу конституционния ред и сигурността на Косово“.

В събота вечер прокуратурата в Пея е извършила обиск на къщата на момчето, където го е и арестувала. Заради спецификата на предполагаемото провинение случаят е изпратен до специализираната прокуратура на Косово.

„Специализираната прокуратура на Република Косово (PSRK) информира обществеността за задържането на обвиняемия с инициали Б. М. (по обвинения) че в период от няколко месеца е планирал и се е подготвял за предприемането на голямо нападение над няколко ученици в училище в Пея“, съобщиха от специализираната прокуратура.

Според източници на „Коха диторе“ всичко е започнало от видеосъобщение на момчето в социалната мрежа ТикТок, както и че нападението е било планирано да се извърши по време на празника Хелоуин.

Според източниците заподозреният е имал контакт с няколко души извън Косово, включително сърбин, извършил нападение срещу училище в Белград през май, при което бяха убити осем ученици, пише изданието. Те твърдят още, че не само 16-годишният младеж, а и други хора са заподозрени за планирането на нападението.

Адвокатът на заподозрения Гъзим Колчаку заяви, че се противопоставя на мярката за неотклонение, тъй като според него няма веществени доказателства, които да свидетелстват за престъплението, в което е обвинен клиентът му.

„Силно се противопоставих на искането на специализираната прокуратура, защото нямаше ни най-малко доказателство, което да доказва основателното подозрение. Никакви доказателства, още веднъж казвам, (нямаше) ни най-малко веществено доказателство. Прокуратурата не може да има основателно подозрение, защото не е намерено нищо в къщата, нито някъде другаде, нито едно средство, нито дори най-малкото доказателство, което което да има връзка с основателното подозрение, че (момчето) е щяло да извърши престъпление в бъдеще“, каза Колчаку.
Адвокатът подчерта още, че ще обжалва мярката в понеделник, така че решението за 30 дни задържане да бъде отхвърлено.
Магдалена Димитрова/БТА