11 души бяха убити при свързана с нарковойната престрелка в Мексико
11 души бяха убити при свързана с нарковойната престрелка в Мексико / снимка: Reuters

11 души бяха убити при престрелка между войници и заподозрени наркотрафиканти в северната част на Мексико, предаде ДПА, като се позова на армията. Въоръжени мъже открили снощи огън срещу военен конвой в град Сантяго Папаскиаро в щата Дуранго. Някои от нападателите, за които се предполага, че били част от наркокартел, избягали.

Нарковойната в Мексико е отнела живота на над 28 000 души от встъпването в длъжност на президента Фелипе Калдерон през декември 2006 г. Вчера Калдерон призова губернаторите за по-голяма подкрепа в борбата срещу организираната престъпност и търговията с наркотици. Той подчерта, че е жизнено важно всички щатски правителства да участват в националната борба срещу наркокартелите, пише БТА.

Във водената от Калдерон война срещу наркобандитите често липсва сътрудничество между федералното правителство и щатските власти, тъй като повечето губернатори не принадлежат към управляващата партия на президента

През последните седмици политици и бившият президент Висенте Фокс предложиха наркотърговията да се узакони, за да паднат цените и незаконната търговия да стане по-малко печеливша.