Ръгбистките ни на крачка от финалите на Евро’08
Ръгбистките ни на крачка от финалите на Евро’08 / netinfo
Женският ни национален отбор по ръгби остана на крачка от класиране на финалите на Европейското първенство във Франция през юни. Момичетата на Павел Велков заеха четвърто място в квалификациите в Зеница (Босна). Националките стартираха битката с убедителното 17:0 срещу Сърбия, след това биха Литва с 24:14. в потока си претърпяха само едно поражение – от Финландия с 0:15, отпушиха се срещу Словения за 43:0 и се наложиха с 15:5 над Латвия.

Ръгбистките ни заеха второто място в група си с 13 точки от 4 победи и една загуба, само с точка по-малко от Финландия.

В мач за 3-4 място срещу Израел (втория тим от другия поток), българките загубиха с 5:7 и така останаха на крайното четвърто място. Право за участие на финалите на Европейското първенство от тази квалификация във втория по големина град в Босна – Зеница, получиха първите три отбора – Румъния, Финландия и Израел.

Във Франция освен тях ще играят и тимовете от Топ 10, като първите шест отиват и на Световната купа.

Преди заминаването националките не по ръгби се надяваха да влязат сред първите 5-8 отбора, а те направиха много по-добри резултати и затвърдиха България в първа дивизия. През 2006 година те заеха четвърто място на шампионата на Стария континент и влязоха в елита.

В националния ни отбор влизат капитанката Илона Манчева, Антония Ганчева, Цанка Ладжова, Валентина Велева, Весна Блажевска, Любослава Кирилова, Миглена Янкова, Марина Ангелова, Нела Иванова, Теодора Борисова, Стефка Атанасова и Мая Цанкова.

„Надскочихме целите, които си бяхме поставили. Доволен съм от отбора. Момичетата излязоха доста мобилизирани, показаха и дадоха всичко от себе си. Ние елиминирахме и спряхме пътя на суперфаворита Литва. Ако отнесем резултатите ни към някой от другите спортове, ще изглеждат фрапиращо. За нас те са значителни, но не толкова големи. Финландия имат доста силен отбор и работи на доста високо ниво през последните четири години и участва на силни и много състезания. Ние играем на едни, те на 4-5 турнири, което се отразява на опита. Можехме да бием Израел и да се класираме за европейските финали! Можехме убедително да спечелим мача. Явно усилията, които вложихме в груповата фаза ни повлияха. Факторът съдийство, който никога не коментирам също оказа влияние. Ние сме в топ отборите на Европа, това се доказа на тези квалификации. Момичетата са много щастливи от резултата, а аз съм изключително доволен от тях – дадоха 110% от възможностите си! Любослава Кирилова бе дебютантка, но искам да отдам заслуженото на целия отбор, защото съумяха да съчетаят опитността на по-старите състезателки с настроението и всичко останало. Доволен съм и от оценката, която даде Международната федерация за представянето ни. Сега имаме едни месец да се подготвим за Световното студентско първенство, което ще бъде юли месец в Кордоба (Испания). Последното ни класиране там бе пето място, сега целта е да го задържим защото от година на година съперниците стават много по-силни и нови” коментира за Гонг представянето на тима националния треньор Павел Велков.

Ръгбистките ни подобаващо отпразнуваха доброто си представяне. „Ръгбито се характеризира и със своето трето полувреме! Беше един голям празник” разкри още Велков.