Гуардиола ще наследи Рийкард, сигурни в Каталуния
Гуардиола ще наследи Рийкард, сигурни в Каталуния / netinfo
Хосеп Гуардиола ще бъде новият старши треньор на Барселона, твърди със сигурност каталунското издания „Спорт”, позовавайки се на спортния директор на клуба Чики Бегиристайн. Специална комисия за избирането на наставник е разговаряла по въпроса пет часа вчера, а в четвъртък ще се събере отново, за да обсъди назначението на бившия футболист на тима за треньор. По настояване на президента Жоан Лапорта обаче, новината няма да бъде потвърдена преди края на сезона.

Комисията, в която влиза и президентът, е разсъждавал по проблемите в отбора, за настоящето и бъдещето на първия тим, и защо той се намира в подобна ситуация (два сезона без титла), и как да се решат въпросните проблеми.

Най-важно обаче е било именно решението да бъде избран Пеп Гуардиола за заместник на Франк Рийкард начело на Барселона. Очаква се в четвъртък и останалата част от борда на директорите да се съгласи с предложението на комисията и той да бъде утвърден на позицията. След това и Рийкард ще бъде известен, че клубът не желае да изпълни докрай договора му, който изтича на 30 юни 2009 година.

Основен фактор за избора на Гуардиола, освен работата му с втория отбор на Барселона, е било неимоверното доверие, което му имат шефовете. Затова неговата кандидатура е била предпочетена пред специалисти като Жозе Моуриньо, Мануел Пелегрини, Михаел Лаудруп и Лоран Блан.