Финал за Италия след 2:0 срещу Германия в последните минути
Финал за Италия след 2:0 срещу Германия в последните минути / netinfo

Фабио Гросо вкара гол в 119-та минута на мача или една минута преди края на второто продължение. Фамозното попадение на защитника на Италия препарира Леман и целия Бундестим. Веднага в следващата атака Дел Пиеро довърши домакините след прекрасно прехвърляне и асистенция на Джилардино. Италия е на финал и доказа класата си точно над домакините на Световното първенство.

Не можаха да си отбележат гол в редовното време Германия и Италия в първия полуфинал на Мондиала. Още в началото на първото продължение Джилардино и Дзамброта треснаха по един път гредата над Йенс Леман, с което предупредиха германците, че са готови за финала.

През цялото второ полувреме не се стигна до сериозни опасности и пред двете врати. На моменти мача беше доста груб. Явно и домакините и адзурите играеха с мисълта за продължения и дузпи.

Италия въобще не се притесни от това, че играе с домакините от Бундестима, и оказа доста сериозен натиск през първото полувреме. Германците, от своя страна, се задоволиха с няколко по остри контраатаки.

Треньорът на Бундестима Юрген Клинсман заяви след мача: Разочарованието е огромно, а в съблекалнята е мъртвешки тихо. Ще трябва обаче да преглътнем горчивото хапче.

Въпреки всичко отборът може да се гордее, защото изигра страхотно първенство и във всеки мач даде максимума от възможностите си. Направи така, че целият народ да бъде горд. Италия имаше положения в продълженията, удари напречната и страничната греда. Ние също имахме възможности да отбележим поне един гол, но не би...

Италия обаче го стори. Затова правя комплимент на италианците и ще им стискам палци в неделя.

Поздравявам Марчело Липи и му пожелавам успех. До последно се надявахме, че ще станем световни шампиони. Головете на съперника в края на продължението ни отнеха мечтата. Футболът е пълен с такива истории.

Все още не съм взел решение за бъдещето си. Нека да минат още няколко дни. През следващата седмица ще седна на масата със съпругата си и ще говорим-каза още Клинсман. В момента не мисля за това. Единствено мисля за момчетата и най-вече за младите играчи и ми става мъчно и болно.

Все още не си представям как ще изглежда отборът в събота в мача за третото място. Нека да мине нощта и тогава ще мислим. Гордеем се обаче с тези футболисти.

Наставника на адзурите Марчело Липи пък каза: Това бе тежък мач. Мога да заявя, че Италия заслужаваше да спечели. Мисля, че доминирахме, а в края предприехме риск и бяхме възнаградени. Вкарахме два гола и избегнахме лотарията на дузпите.

Сега се наслаждаваме на този чудесен момент от футболната история. Надиграхме тима на Германия в неговия дом и сме на финал. Това е фантастично. Гордеем се от представянето ни на този Мондиал-завърши Липи.