Черноморец Несебър - очаквайте изненади от този отбор
Черноморец Несебър - очаквайте изненади от този отбор / netinfo
Точно преди две лета на хоризонта се появи един нов футболен клуб, който за наша радост попълни футболната карта в областта. Не е тайна, че откакто за шеф на БФС - Бургас бе избран Тотко Дремсизов, бройката на клубовете, които всяка година се записват за участие в регионалната група, главоломно се покачва. Радващ факт е, че Черноморец Несебър бе създаден преди две години. Едва ли някой е предполагал, че за толкова кратък период от време след създаването си отборът ще спечели промоция за В група, а и какви играчи носят екипа на Черноморец в момента...

Несебърският клуб бе основан през лето 2005-о. Първоначално отборът започна участието си в регионална група без сериозни амбиции, като примерно атака на по-горен ешелон. В началото за Черноморец играеха предимно шефовете на клуба - Стоян Златинов, Наско Бабев, настоящият старши треньор Антони Кръстев и няколко несебърски момчета, прехвърлили 30 години като Петър Николов - Маляка, Илиян Ганчев, Златко Костадинов, Атанас Георгиев – Гущера, Кирил Добрев и други.

Малцина са хората, които знаят, че в началото за Черноморец играеше и Ричард Акрайл – англичанин, подвизавал се в професионалния футбол на своята родина с тим от втора дивизия. Въпросният играч направи няколко мача, после се контузи и повече не се появи в игра. С подвизаването на Акрайл в Черноморец бе поставен рекорд в българския футбол. Никога до момента в родината ни не бе играл професионалист от Острова.

Още при първия си сезон в ОФГ-Бургас около клуба се завъртяха два скандала, които се помнят до ден-днешен. Две срещи - с Черноморски спортист Обзор и Ахелой бяха широко дискутирани в публичното пространство и във форума на популярния сайт www.bourgasfootball.com . Управата на несебърския клуб надуши, че срещу тях са играли неправомерно картотекирани състезатели от страна и на двата клуба. Наложи се дори мачът с Ахелой да се преиграе наново.

Най-напечени бяха двубоите със Странджа-Металург Средец, който по-късно стана първенец в областта и се качи във В група.

Повечето от привържениците на аматьорския футбол в Бургаска област сигурно още помнят равенството в Средец – 3:3. Там се игра здрав футбол, срещата бе пълна с обрати, публиката аплодираше и двата тима за красивата игра. След това на реванша Миро Загорски донесе победата на Странджа-Металург срещу Черноморец в Несебър. Загубата с 0:1 костваше първата позиция на несебърлии и така средецчани си проправиха пътечката към В група.

В Несебър не направиха трагедия от загубата. Все пак едва във финалната фаза на шампионата решиха да пробват атака на В група, а пък каквото сабя покаже – такова да е.

Вторият сезон на несебърлии в регионалната група бе още по-интересен, но сякаш така и не се намери равностоен отбор, който да бъде достоен конкурент за първата позиция.

Привлякоха се редица класни попълнения, които дадоха допълнителен тласък на тима, с което се целеше първото място. За Черноморец заигра любимецът на бургаската публика Милен Георгиев, който сега се изявява като играещ помощник треньор. С него дойде и топнападателят Илиян Банев, станал голмайстор през сезон 2005/2006 във В група с бургаския Черноморец 919. Освен Банев и Георгиев, бе привлечен и несебърският Луиш Фиго - Страти Илиев, както и техничният бургазлия Георги Иванов – Чепа.

По отношение на селекцията Черноморец можеше да се конкурира единствено с Камено, където също се състезаваха именити футболисти като Златко Янков, Станчо Цонев, Тодор Киселичков и Владо Вълчев. За кратко с екипа на Ахелой пък бе засечен и централният бранител от „златните” времена на Нефтохимик през 90-те години Велиян Парушев.

Със „звездната” си селекция Черноморец мачкаше наред с по 6, 7 и 8 гола, а понякога и с двуцифрени резултати. През целия шампионат 2006/2007 бе допусната само една загуба (служебна) срещу Анхиало Поморие заради неявяване и едно равенство срещу Русокастро миналата есен – 1:1.

Тези резултати обаче не бяха фатални за крайното класиране на напористия тим. В края на сезона Черноморец финишира със солиден точков аванс в южната областна група - цели 19 точки пред втория в класирането Созопол.

Но битката за В група тепърва предстоеше. За играещия наставник Антони Кръстев предстоеше мач за определяне на първенеца в ОФГ-Бургас срещу първенеца от северната група Вихър Айтос.

Какво мислите стана в тази среща? Четата на Тони Кръстев направи на пух и прах айтозлии, побеждавайки ги “само” с 8:0 в среща, която се игра на стадион „Черноморец” в Бургас пред погледите на почти всички футболни ръководители на клубове от цялата област. След двубоя се понесоха коментари, че несебърлии не е трябвало да громят с такъв „страшен” резултат Вихър, в чийто треньорски щаб влизат две бургаски легенди в лицето на Валентин Иванов – Чалъма и Ганчо Иванов (Вторият все още се подвизава с успех по футболните терени, макар и отдавна да е прехвърлил 40-те години).

Фактите са си факти. Черноморец стана първенец на ОФГ-Бургас, след това последваха мачовете – квалификации за попълване на квоти в трета дивизия.
Жребият посочи, че несебърският отбор трябва да се изправи срещу Тракия Коларово. Резултатът в редовното време бе 1:1. Първо Трайо Грозев бе извел несебърлии с гол в 65-а минута, а в последните секунди на срещата състезател от Тракия успя да изравни от 11-метров наказателен удар. Последва изпълнение на дузпи, в които несебърският отбор спечели със 7:6. След това Черноморец трябваше да играе с ИТД-Гигант Съединение, но срещата бе анулирана, тъй като отборът на Арда 2003 Стамболово бе отстранен от квалификациите заради неправомерно картотекиран състезател. Така отборите от Несебър и Съединение влязоха във В група само с по един изигран двубой в квалификациите.

Последваха заслужени бурни празненства в лагера на Черноморец. Отговорността пред отбора стана още по-голяма. Ясно е, че нивото на футбола в трета дивизия е далеч по-високо от това в ОФГ-Бургас. Именно затова в Черноморец започнаха мащабна, и то повече от изненадваща селекция.
За изпълнителен директор бе назначен Неделчо Матушев, който с треньорските си умения помага в клуба да бъдат привличани качествени играчи. От Несебър още през пролетта дойде Иван Георгиев – Шиника, а преди две седмици черноморци потъркаха ръце, след като към отбора се присъединиха няколко играчи от спечелилия промоция за А група Черноморец Бургас. Плеймейкърът Митко Трендафилов, вратарят Тодор Попов и десният бек Николай Костов са триото, дошло от бургаските „акули”. От Нафтекс наставникът Антони Кръстев взе талантливия халф Симеон Златев. Другите нови са добре познатите на несебърската спортна общественост Любомир Няголов - играл за последно в Локомотив Стара Загора и Красимир Павлов от Добруджа Добрич. Не бива да ни учудва, ако до началото на шампионата в третия ешелон несебърлии ударят и някой друг трансферен удар.

В момента тече подготовката на тима. Контролите също са на дневен ред. В първата такава Черноморец се наложи с 2:0 над Валекс Трявна, а след това загуби с 2:9 от елитния Литекс Ловеч. Въпреки голямата загуба, място за трагедии няма. Едно, че това все пак бе контрола, второ, че класата на Литекс определено е европейска, трето, че Черноморец тепърва изгражда титулярен състав и в момента над всичко са експериментите.

Това, че са играли Митко Трендафилов и Милен Георгиев, не е от значение. Някои ще кажат – е как с тези “стари пушки” несебърлии ще паднат с толкова много? Е, нека падат – сега е моментът. Положителното от този двубой е, че опит придобиват младите надежди като Трайо Грозев, Симеон Златев, Яни Димов и други, които днес са младите ни футболни надежди на бургаския футбол, а утре може да са ключови играчи в елитен български отбор, а може би и някъде в чужбина след време.

Какво следва оттук нататък?

Тихомълком в “Черноморец” се изгражда здрава амалгама от футболисти ветерани и млади перспективни надежди. С тях накъде? Може би към Б група? Защо не? Официално никой от клубното ръководство не говори за промоция в професионалния футбол. Лично изпълнителният директор Неделчо Матушев наскоро заяви, че е прекалено рано да се говори за Б група. Младият старши треньор Антони Кръстев пък заяви, че на този етап целта ще бъде Черноморец да се интегрира в промеждутъка 6-8 място в първенството на Югоизточната В група.

Не бива да пропускаме един важен факт. Отбор без пари трудно може да бъде изграден. Ако не бяха фирма „Ню Вижън” и спонсорът Валентин Жеков, едва ли днес Черноморец Несебър щеше да е това, каквото е. Радващо е, че все още се намират хора като Жеков, които доказват, че милеят за футбола в областта.

Проблем пред тима е може би само това, че липсва собствен терен. Досега “Черноморец” домакинстваше предимно на игрището в село Ахелой и по-рядко на Градския стадион в Несебър. Дано този проблем бъде решен час по-скоро, а клубът се устреми там, закъдето се е запътил и закъдето никой все още не смее да каже категорично - Б група. Наистина е още много рано за някакви реални преценки, но сякаш се повтаря ситуацията с бургаския Черноморец 919, който на един дъх през сезон 2005/2006 успя да мине като влак-експрес през Югоизточната В група, а днес вече е в А група. Тогава бургазлии спечелиха и Купата на Аматьорската лига. Съпоставката между двата отбора е идентична откъм селекцията, така че не бива да ни учудва, ако наистина Черноморец от Несебър захване пътя за Б група, макар и да предстои цял един сезон с непредсказуеми срещи в трета дивизия.

Определено конкуренция за първото място ще има, защото изпадналият от Източната Б група Локомотив Стара Загора също гради здрав отбор. Към това число прибавяме и амбициозния състав на Брестник, в чиито редици играе бившият нападател на Литекс Димчо Беляков. Не на последно място ще поставим и Поморие - млад тим, който може да обърка сметките на някой от фаворитите, защото самият той е такъв.

От останалите ни областни клубове в Югоизточната В група - Космос Бургас и Странджа-Металург Средец можем да очакваме единствено силно и запомнящо се представяне.