/ Георги Димитров
В живописния каньон на река Черни Лом в природния парк "Русенски Лом" се е сгушило най-малкото село в област Русе - Пепелина. Според статистиката то наброява 46 души, но едва около 25 живеят постоянно в него.

В Пепелина няма магазин, няма аптека, няма кръчма, няма читалище, няма библиотека, а от около четири години няма и избирателна секция, разказа кметският наместник Георги Корчев. Така на изборите за парламент и президент пепелинчани ще трябва да отидат до съседното село Широково, за да упражнят своя вот.

Как да гласуваме с машина – стъпка по стъпка (ВИДЕО)

"Преди години, когато селото беше по-многолюдно, по радиоточката съобщаваха в 8.30 часа сутринта, че изборният ден в Пепелина е приключил, като са гласували 100 процента от избирателите с право на глас. Това беше хем като виц, хем и истина. Като започнаха да намаляват хората в селото, се стигна дотам, че в секцията в Пепелина членовете на комисията са повече от местните жители, които гласуват", обяснява Георги Корчев.

В избирателния списък сега имало около десетина души. Някои от тях не живеели в селото. На изборите през последните години гласували по петима-шестима. "Тъй като чисто административно организацията на едни избори в малко село е толкова сложна, колкото и в голяма секция в град, преценихме в общината в Две могили, че секцията в Пепелина е по-добре да бъде закрита и тези петима-шестима души да бъдат извозвани с организиран общински транспорт до съседното село Широково. Там секция има, а постоянно живеещи са около трийсетина души", казва кметският наместник.

Последните парламентарни избори през това лято за пепелинчани протекли по същия начин. Корчев ги информирал, че в определен час ще тръгне микробус, изпратен от общината, за Широково. "Бяха шестима души. Гласуваха в Широково, поприказваха си с приятелите си там и се върнаха обратно", обясни кметският наместник. По думите му хората в Пепелина си гледат ежедневието и изборите не пораждат у тях големи емоции.

Какво трябва да знаем в деня на вота (ВИДЕО)

Седемдесет и шест годишната Величка Великова е един от жителите на Пепелина, който ще упражни своето право на глас в секцията в Широково.

"Винаги съм гласувала. Трябва да се гласува, защото младите мислят, че всичко е като по вода. Но не е така. Три избора през тази година са много. Стана така, защото всички се бият за пари", казва възрастната жена, която живее в Пепелина от 20 години.

По думите й сегашните политици не давали предимство на младите. "Ето, Георги Корчев е млад човек, който е при нас и се грижи за нас. Нямаме магазин. Питат ме приятелки какво правите без магазин - казвам им, че магазинът ми е Жоро. Като ми трябва нещо, обаждам му се по телефона и той ми го доставя", обяснява Величка Великова.

Корчев три пъти седмично носел продукти на по-възрастните хора в Пепелина, които не могат да отидат до магазина в близкия град Две могили.
БТА