Пожарът край Сатовча е локализиран, каза общинският кмет Арбен Мименов. Все още има отделни огнища, но те се наблюдават от хора на място, допълни той. Огнената стихия е обхванала между 150 и 200 декара селскостопански и горски фонд, а гасенето е било затруднено от силния вятър в района, посочи кметът на Сатовча. 

По-рано днес в местността Вълнев рид, землището на Сатовча избухна голям пожар, който първоначално е обхванал самозелесила се иглолиста растителност, както и залесена с бреза горска територия. Впоследствие пожарът е навлязъл и в иглолистна гора, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. 

Първи на сигнала за пожара реагират от доброволното формирование в Сатовча, като към тях се присъединяват горски служители, пожарникари, на място е бил и началникът на пожарната служба в Гоце Делчев гл. инспектор Росен Сердарев, посочи Арбен Мименов. Кметът на Сатовча подчерта смисъла от съществуването на доброволното формирование в общината и бързата реакция, която то осигурява. Ако го няма това доброволно формирование, докато дойде пожарната служба от Гоце Делчев, която е на 30 км, може да има големи поражения, каза Мименов. Той допълни, че в много акции, включително и в днешната, участват много доброволци, които не са официално включени в доброволното формирование, но се отзовават при необходимост. 

Пожарът беше на голяма площ, духаше и силен вятър, беше опасно, но благодарение на всички е локализиран, каза още кметът на Сатовча. 
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Десислава Велкова/БТА