По пътя към усъвършенстването на нашите умения като софтуер девелопъри ще са ни нужни както теоретични знания, така и много практика. Ако си привърженик на JavaScript или имаш желание да се развиваш като програмист с този език, то вероятно ще ти се стори интересно да научиш какво представлява React и защо той е полезен, а дори и необходим при работа с JavaScript.

Изучаването на React JS е на първо място в дневния ред нa много разработчици на JavaScript. Проучвания по темата споделят позитивни отзиви от разработчици, особено като ценен инструмент за създаване на модерни уеб приложения. Въпреки това, поради популярността и търсенето на работа в тази сфера, все още има програмисти с JavaScript, които не са научили React но го намират за необходим. Нека разгледаме в повече детайл причинитe да научим React JS както и как да подходим към задачата. За най-добри резултати, препоръката е професионален курс за програмиране по JavaScript с React JS.

Какво е React JS?

Спомняте ли си как потребителският интерфейс на Facebook изглеждаше преди няколко години? По това време беше необходимо да обновяваме или презареждаме цялата страница за нови актуализации или съобщения. Разбира се, това вече е история защото нещата стоят по далеч по-различен начин.

Днес, всеки път, когато има нова актуализация или съобщение, ще се появи известие. Кликването върху това автоматично ще обнови страницата ви и ще ви покаже последните актуализации. Но на какво всъщност се дължи това?
React е библиотека, базирана на компоненти, която се използва за разработване на интерактивни потребителски интерфейси. Понастоящем тя е една от най-популярните JavaScript библиотеки, която има солидна основа и голяма общност, която я поддържа.

В ReactJS всичко е компонент. Като сравнение можем да ползваме пример с една лего къща като разглеждаме като цяло приложение. Сравнете всеки от блоковете на лего с компонент, който действа като градивен елемент. Тези блокове или компоненти са интегрирани заедно, за да се изгради едно по-голямо и динамично приложение.

Най-голямото предимство на използването на компонентите е, че можете да промените всеки компонент във всеки един момент, без това да засегне останалите приложения. Тази функция е най-ефективна, когато се прилага с по-големи приложения в реално време, където данните често се променят. Всеки път, когато се добавят или актуализират данни, React JS автоматично актуализира специфичния компонент, чието състояние всъщност се е променило. Това спестява на браузъра задачата да презареди цялото приложение, за да отрази промените.

Рамки на JavaScript

За да разберем по-добре React JS е необходимо да вникнем по-дълбоко в рамките на JavaScript.

JavaScript е език за динамично програмиране, който се използва широко за разработване на уеб приложения. Той е много лек и се поддържа от повечето модерни браузъри. Освен това
JavaScript поддържа както обектно-ориентирано програмиране, така и процедурно програмиране. По този начин той се използва за създаване на уеб страници с клиентски скрипт за взаимодействие с потребителя и превръщане на уеб страниците в динамични и стабилни.

JavaScript има много рамки, сред които можем да избираме в зависимост от нашите нужди.

Рамките на JavaScript имат няколко основни предимства:

Ефективност: С използването на предварително изградени модели и функции, развитието на приложенията става лесно. Проектите, които отнемаха месеци, за да се развият, вече могат да бъдат разработени за много по-малко време. Това повиши ефективността, както и намали времето и усилията необходими за проект.

Сигурност: Тъй като JavaScript е общност с отворен код, нейните най-големи рамки имат силни споразумения за сигурност. Рамките се подкрепят от големи общности, в които членовете и потребителите могат да действат и като тестери. Това увеличава шансовете за откриване на всякакъв вид вратички или грешки в рамката. По този начин се осигурява по-добра сигурност врещу по-малко разходи.

Намаляване на разходите: Рамките на JavaScript са безплатни за обществено ползване, тъй като са с отворен код. Така че, когато разработваме уеб приложение, използващо тези рамки, общата цена на приложението е много по-малка.

Защо точно React?

Най-големият плюс на React JS е, че можете да разделите цялото си приложение на различни независими компоненти. Приложенията на React JS все още са използват същия традиционен поток от данни, но нещо се е променя в back-end или задния край.

С React JS, всеки път, когато се добавят или актуализират данни от back-end, React JS използва нова тактика за работа. Вместо да презареждате цялата страница, това, което прави React, просто елиминира старата версия. След това той показва компонентите на изгледа с актуализации или нови данни и предоставя новия изглед на мястото на стария. Като решение на загубата на памет поради DOM, React въведе Virtual DOM.

Какво да изберем първо - JavaScript или React?

Тъй като React е JS библиотека, той върви ръка за ръка с JavaScript. Не можете да научите React без JavaScript или без да имате поне основни познания в областта. В сравнение с други решения на Front-end, React използва предимно JavaScript.
Необходимо е да се запознате поне с базата или основите на JavaScript, често наричани JavaScript ES5, и да имате достойни познания за HTML и CSS. React също използва синтаксиса на JavaScript, най-често JavaScript ES6 и след това (ES7, ES8, ES9).

Ето защо е препоръчително да се чувствате комфортно поне с JavaScript ES6, за да научите React.

Някои специалисти съветват да се добие представа за всички основи на JavaScript преди изучаването на React. Уменията, които те препоръчват да бъдат придобити далеч надхвърлят необходимото за изграждане на основни приложения с React JS. А ето и няколко от тях, за тези от вас, които имат опит в областта:

· Обхвати и затваряния
· Метод на обекта
· Методи за масиви
· Прототипно наследяване - ES6 клас
· Обратни обаждания и обещания
· Loop на събитието
· Редовни изрази
· Обработване на грешки
· Декларативно и императивно програмиране
· Функционално и обектно-ориентирано програмиране

Разбира се, не са задължителни уменията по всички изброени точки. React JS може да бъде разочарование за начинаещите, които тепърва навлизат в света на JavaScript, React и уеб програмирането като цяло. Най-често, начинаещите програмисти не искат да се мотаят докато вместо това могат да изграждат реални проекти, които да мотивират за продължение. Въпреки това, търпението е високо възнаградено в програмирането. Моментът, в който ще си кажете"аха" вероятно ще дойде по пътя.