/ netinfo
Имате банков или небанков кредит, който погасявате. Знаете, че банките и кредитните организации предлагат рефинансиране на кредит, но не сте напълно наясно какво точно представлява този финансов продукт и каква полза ще имате от него.

Въпросите са наистина много и точно за това ще се опитаме да надникнем отвън цифрите и строгите банкови термини, за да обясним какво представлява тази финансова услуга.

Що е то рефинансиране на кредит?

Да рефинансирате заем означава да замените един кредит с друг, за да се възползвате от по-добри за вас условия (по-ниска лихва, по-изгодни месечни вноски, по-кратък срок на изплащане или други).

Или… Идеята на рефинансирането е кредитополучателят да може да промени условията по заема така, че да се възползва от по-изгодни условия.

Как можете да промените условията по кредита?

Рефинансирането може да бъде извършено или като предоговорите кредита си с банката кредитор или като кандидатствате за кредит в друга банкова институция или небанкова финансова организация.

Пример:

Имате кредит, който погасявате, но условията, при които сте подписали договора с кредитора вече не ви устройват и искате да получите по-добри условия. Предоговаряйки условията по договора, от банковата или небанковата институция ви предлагат да изтеглите по-голяма сума, с която да покриете стария си кредит и да ви останат свободни средства за покриване на лични нужди.
Или… Имате кредит, който погасявате, но разбирате, че в друга банкова институция условията са много по-добри и изгодни за вас. Тогава можете да кандидатствате за заем, като „прехвърлите” кредита си от едната банка в другата, но при по-добри условия за вас.

Кога рефинансирането на кредит е добро решение?

Този банков продукт е добро решение единствено, ако можете да се възползвате от по-изгодни за вас условия. Затова, преди да предприемете някакви действия по рефинансиране е добре да проучите много внимателно условията, да се запознаете с различни оферти на банковите и кредитните институции и едва тогава да се срещнете със служители от съответната банка.

За какво да внимавате, когато рефинансирате заем?

*Когато решите да рефинансирате заема си трябва да се поинтересувате какви са допълнителните такси. Защото такива има, без значение дали ще рефинансирате в същата банка или кредитна компания или в друга банкова институция.

Затова е препоръчително да обърнете внимание какъв е размерът на таксата, която ще дължите за допълнителната услуга, каква е неустойката за предсрочно погасяване на стария ви кредит и т. н.

Добре е да знаете, че при предсрочно погасяване на потребителски, бизнес или бързи кредити таксата, която се начислява върху погасената сума обикновено е между 1,5 и 5% .

При рефинансиране на ипотечен кредит през първата година (12 месеца) от срока на договора таксата е до 1%, но има допълнителни такси за оглед и оценка на имот, такси за разглеждане на документи и т. н.

Информирайте се подробно и за условията по рефинансирането на кредита. Казваме това, тъй като често се случва, в желанието си да се възползват от по-добри условия или да могат да разполагат с допълнителни финансови средства, кредитоискатели да не разгледат внимателно условията при преподписване на заема и вместо да се предоговорят за по-ниски лихви и по-изгоден срок на погасяване на кредита всъщност да се окажат в по-неизгодно положение от преди.

Затова е много важно да се информирате предварително дали наистина рефинансирането на кредита ще ви е изгодно или не чак толкова.

Питайте, сравнявайте предложения, използвайте калкулаторите за рефинансиране (такива ще откриете в много сайтове).

Кой може да рефинансира кредита си?

При определени условия всеки, който реши, че иска да се възползва от този финансов продукт може да го направи. Споменахме „при определени условия” ненапразно. Такива има и трябва да се запознаете предварително и с тях.

Например, ако рефинансирате заема си при същия кредитор, за да можете да го направите трябва да сте били коректни платци. Ако сте погасявали кредита си без проблеми и без да пропускате или забавяте месечните вноски, тогава рефинансирането ще мине гладко и без проблем. Няма да ви се налага да чакате дълго за отговор, нито да преминавате през цялата процедура по проверка и доходи, кредитно досие и т. н.

Ако решите да рефинансирате кредит от друга банкова институция, тогава трябва да преминете през всички задължителни проверки и да бъдете одобрени от новия кредитор.

Има ли разлика между обединяване и рефинансиране на кредит?

Според своите функции рефинансирането и обединяването на заем си приличат. Разбира се, имат и разлики, като основната е, че при рефинансирането на кредит можете да предоговорите по условията на един или повече кредити, докато при обединяването всички заеми се събират в един, за да се улесни изплащането на задълженията и да се намали общата дължима месечна сума по кредита.

Кога си струва да обмислите рефинансиране?

*Противно на всичко, което очаквате да чуете, рефинансирането ще ви е от най-голяма полза не когато имате спешна нужда от пари, а тъкмо обратното - когато можете да си позволите да плащате вноските без проблем.

Защо? Всъщност, отговорът е много лесен! Когато човек е притиснат до стената и има нужда от пари, той не обмисля добре последствията и се „хваща” за първото предложение, което му предлага да излезе бързо от затрудненото положение. В такива случаи рядко отделяме време, за да направим проверка и сравнение дали рефинансирането ще е изгодно или не. В другия случай, когато сме спокойни, можем да обмислим всичко внимателно и да вземем най-доброто (и изгодно) решение.

*Когато лихвите са наистина изгодни. За целта трябва да сте много добре информирани и редовно да се интересувате за новите оферти, които предлагат банковите и небанковите финансови институции и организации.

Кога рефинансирането на кредита може да не стане факт?

Единият от вариантите, при които може да ви бъде отказано рефинансиране е, ако не сте били изрядни кредитополучатели. Ако имате пресрочени или пропуснати вноски по кредита, най-вероятно рефинансиране ще ви бъде отказано.

Ще имате проблем и ако имате лошо кредитно минало, но в този случай трябва да се информирате допълнително, тъй като всяка банкова и кредитна организация имат различни подходи. В момента има банки и небанкови организации, които предлагат различни варианти и за клиенти с лошо кредитно досие.

Но най-важното нещо, което може да ви попречи да рефинансирате кредита сте самите вие. Ако не потърсите начин, няма кой да рефинансира кредита ви вместо вас.