Започна Панаирът на книгата
Започна Панаирът на книгата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Започна Панаирът на книгата
68875
Започна Панаирът на книгата
  • Започна Панаирът на книгата

41-вото издание на Международния панаир на книгата бе открито в НДК. От днес до 15-ти декември участие ще вземат над 200 изложители, а три сцени и четири етажа в НДК са препълнени с книги. Това е най-мащабното издание на панаира, а за първи път ще има и международен литературен фестивал, като идеята е да стане ежегоден.

На тазгодишното издание на книжния форум за първи път ще могат да бъдат видяни творби на автори от всички скандинавски държави, 8 балкански страни, както и на български автори зад граница.

Тази година почетен гост на панаира е руската столица Москва, която е представена със свой щанд и отделна сцена. По думите на руския посланик у нас Юрий Исаков нищо не може да бъде сравнено с хубавата книга.

„Аз мисля, че София стана традиционно място за провеждане на този прекрасен книжен празник. Това е отражение на този добър култ към книгата, който живее в нашите народи", каза Исаков.

Започна Панаирът на книгата
netinfo

Заместик-кметът по културата на София Тодор Чобанов също присъства на откриването на панаира.

„Не е случайно именно тази година 41-вото издание, имаме рекорден брой участници. Повече от 200 издателства, писатели от целия регион са се събрали и това не е защото София е кандидат за европейска столица на куртурата, а защото София по принцип е място - културна сцена, на която читатели и писатели се срещат, общуват интелектуалци от близо и далече, място, където се създава и потребява култура", каза Исаков.

Централното фоайе на НДК ще е мястото, където ще се случват най-важните събития за книжния фестивал. Презентации на книги, срещи с авторите, както и майсторски клас по посане на приказки и други.

За първи път със старта на панаира започва и международен литературен фестивал, като идеята е той да се провежда ежегодно. В мраморното фоайе пък ще се превърне в сцена за балкански автори и преводачи от 8 балкански страни.