В Байкал посрещат участниците в кампанията Развълнувай Дунава
В Байкал посрещат участниците в кампанията Развълнувай Дунава / netinfo
В плевенското село Байкал днес ще посрещнат участниците в международната екокампания, посветена на Дунав. Тя преминава под мотото "Развълнувай Дунава" и е организирана от Интернационалната комисия за опазване на река Дунав, българското министерство на околната среда, Басейновата дирекция - Плевен, и фондацията "Еко общност", съобщиха организаторите.

Празниците започнаха на 15 август и ще приключат на 1 септември. Специален автобус преминава през 65 крайречни селища. Целта е да бъде събрана най-дългата "огърлица" от рисунки и снимки на Дунав, която да разказва за неговите традиции, култура и красоти.

Днес автобусът ще бъде в плевенските села Крушовене и в Байкал, следват Гиген, Гулянци, Сомовит и Никопол, а на 24 август - Белене.

В Байкал, на брега на Дунав, гостите ще бъдат посрещнати с автентичния ритуал "Калуш" от групата за фолклор "Калушари", разказа Иво Джокин, директор на училището в селото и ръководител на екоклуб "Дунав". Те ще пренощуват в Байкал, ще имат възможност да опитат рибни ястия – пресол с печена риба, качамак и рибена чорба по байкалски в организирания рибарски лагер. На брега на реката ще бъдат развети знамената на 18 държави, разположени по поречието на Дунав, а децата от школата по живопис в Байкал ще прибавят към голямата рисунка 12 свои творби, допълни Джокин.