Уникалните заврени зетьове в Черниче вече се радват на химн, знаме и герб
Уникалните заврени зетьове в Черниче вече се радват на химн, знаме и герб / DarikNews.bg

Зетьовото дружество в симитлийското село Черниче се събра в пълен състав да се порадват на новите си придобивки - химн, знаме и герб. Естествено придружени от съпругите си, заврените зетьове в Черниче се веселиха на обща трапеза.

Поетесата Катя Кирянова подари химн на мъжете, осмелили се да споделят живота с любимата си под един покрив и с тъщата. Хорото на зетьовия химн, аранжиран от композитора Димитър Динчев, поведе най-възрастният зет в Черниче - 74-годишният Димитър Тръпчев.

Сред членовете в уникалното зетьово дружество няма случайни хора - кой герой на социалистическия труд, кой известен художник, почетни граждани на община Симитли... даже двама от тях са кметували, сред тях и шефът на заврените зетьове в Черниче. Председателят на дружеството, художникът Николай Кашев кметувал в Черниче във времето 1966-1971 година. Другият кмет, цели два мандата е Милен Иванов, той взел властта в Черниче в зората на демокрацията под флага на СДС и кметувал два мандата.

„Попаднаха на жени и станаха хора", смее се първият на селото днес, кметът Иван Андонов. И хвали заврените зетьове в Черниче, че са едни от най-инициативните в селото. „Еми, така е. След като у дома са под чехъл и както в герба им е обисано, че са като телевизор без звук... като не им се дава думата у дома, те акумулират сили за обществените дела", споделя впечатленията си, на шега или не, общинският кмет Апостол Апостолов.

Идеята за създаване на зетьово дружество е на твореца Николай Кашев. Поискал да събере братята си по съдба в далечната 1968-ма година. Но тогава били само петима в цяло село. От тогава до днес нетърпеливо чака момента, когато бройката на заврените зетьове в Черниче ще набъбне поне до двайсетина.

Така в навечерието на Коледа, заврените зетьове, с благословията на съпругите си, се събират за първи път да учредят „съсловната" си организация. Казват, че дружеството няма за цел да пази членовете си от зли тъщи и съпруги. По-скоро да имат повече поводи да се събират на по чашка ракийка и трапеза с мезета.

Други новини от Благоевград