Тропически болести заплашват Швейцария заради затоплянето на климата
Тропически болести заплашват Швейцария заради затоплянето на климата / netinfo
Климатичното затопляне може да предизвика разпространението на тропически болести в Швейцария. Това сочи научно изследване, представено в Берн, което предвижда и повишаване на температурите с 2-3 градуса до 2050 г.

До средата на ХХІ век Швейцария ще претърпи затопляне с 2 градуса, което ще се усеща повече през есента, зимата и пролетта, сочи докладът на Консултативния орган по климатични промени на Федералните департаменти по вътрешни работи и околната среда. Средното повишаване на температурите през лятото ще е с 3 градуса.

Учените предвиждат също така, че валежите през зимата ще се увеличат с около 10%, а през лятото ще намалеят с 20%, а горещите вълни и сушите ще са все по-чести явления. "Това може да доведе до селскостопански загуби, както и намаляване на производството на електроенергия", уточнява докладът. Алпийският туризъм ще бъде засегнат особено от това затопляне. Липсата на сняг, топенето на глетчерите и заплахата от извънредни събития ще са главните пречки през зимата, които ще трябва да се компенсират през летния сезон. /БГНЕС/