/ ThinkStock/Getty Images
72% от българите спазват традициите на Бъдни вечер, но само 13% постят, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите за предстоящите коледни и новогодишни празници.

Изследването е направено между 29 ноември и 9 декември сред 1006 души и е представително за пълнолетното население на страната. Сред постещите най-голям дял са хората над 60 години.

Коледният концерт в село Кипра ще стартира с възстановка на народните обичаи за Бъдни вечер


87% от българските граждани ще празнуват Коледа. Тези, които заявяват, че няма да отбележат празника, са най-вече представители на религиозните общества, уточняват от "Тренд".
За 35 на сто Коледа е по-важен празник от Нова година, но най-голям дял - 43 процента, смятат, че двата празника са еднакво важни.

Зимните празници са най-богатите в обредно отношение

69 на сто от анкетираните декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници, а малко над една пета - 21%, споделят, че не възнамеряват да купуват. Основната група от тези, които няма да купуват подаръци, са хора над 70 г.

През 2017 г. делът на възнамеряващите да отделят между 21 и 50 лева за подаръци е най-голям - 23 на сто, а през 2019 г. от "Тренд" регистрират положителна тенденция в това отношение - дяловете на планиращите да отделят между 81-100 лв. и 101-200 лв. за подаръци са по 19 на сто.

Най-голям дял (33%) планират да отделят до 100 лв. за коледните и новогодишните празници.

Близо три четвърти (74 процента) са тези, които украсяват дома си с коледна украса, а 25 на сто пък не украсяват домовете си.

Само 1%т от българите ще празнуват Коледа в чужбина, а 79 но ще празнуват в населеното място, в което живеят. През 2017 г., деклариращите, че ще прекарат Коледа в населеното място, в което живеят, са 84%.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (60%) ще празнуват вкъщи. Само 6 на сто ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 4% в заведение в друг град в България. Общо 2 на сто - както през 2017 г., ще бъдат в чужбина - при близки или на почивка.

За повече от половината български граждани (55%) е най-важно времето със семейството и приятелите, което ще прекарат, когато става дума за коледните празници. 6 процента пък споделят, че за тях най-значимото са почивните дни покрай коледните празници, а за 7 на сто това са спазването на традициите.