СЗО призова за по-малко раждания с цезарово сечение

Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години
Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години / ThinkStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост относно рязко растящия брой на ражданията с цезарово сечение, без нужните медицински показатели за извършване на операцията, предава ТАСС.
 
По данни на международната организация през последните години в някои страни от Югоизточна Европа броят на ражданията с цезарово сечение се е увеличил с близо 50 процента. А науката не разполага с никакви доказателства относно наложилото се схващане, че когато подобни процедури надвишат 10 процента от ражданията, се снижава детската смъртност.
СЗО предупреждава, че милиони жени се подлагат на риск при раждане с цезарово сечение, което не се налага от медицински фактори.

СЗО: Раждане с цезарово сечение - само ако се налага
 
По данни на организацията споменатата операция носи отрицателни последствия за майката и за новороденото. При родилката след операцията се увеличават рисковете от помятания при следващи бременности.
 
Що се касае до бебетата, цезаровото сечение е свързано с повишен риск от хоспитализация в отделенията за интензивна терапия на новородените, с повишен риск от астма и затлъстяване, предупреждават медицинските експерти.
БТА