Свръхнатоварването води до бързо износване на ставния хрущял
Свръхнатоварването води до бързо износване на ставния хрущял / netinfo

Остеоартрозната болест е най-честото ставно заболяване при човека. То се развива, защото се изхабява ставният хрущял и се образуват, така наречените шипове или остеофити. Самата деструкция на ставния хрущял е безсимптомна. При активно спортуващите хора свръхнатоварването води до бързо износване на ставния хрущял, а раздвижването до глад на ставния хрущял. Как де предпазим ставите си, кои са рисковите фактори и кои са най-чести локализации на шиповата болест, можете да разберете от рубриката "Доктор - ох, боли!" на "Ники Кънчев шоу", осъществявана съвместно с Актавис. Отговорите на тези въпроси дава д-р Родина Несторова, която е секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Срещали сме се на няколко престижни форума, занимаваш се със ставите, с костите. Предлагам ти да започнем с няколко от най-разпространените заболявания. Най-честото ставно заболяване, знам че това са шиповете.

Да, точно така. Остеоартрозната болест, това е най-честото ставно заболяване при човека, засяга между 12 и 15 процента от населението. Това може да се каже, че е около 350 млн. души по света. Защо се развива остеоартрозната болест – защото се изхабява ставният хрущял и се образуват така наречените шипове или казано на медицински език остеофити. Най-важното е да се знае е самата деструкция на ставния хрущял е безсимптомна, т.е. по никакъв начин човек не може да разбере, че нещо се случва с неговите стави. Едва, когато се включат околните тъкани около ставната междинна и когато вече започне образуването на въпросните шипове и на въпросните остеофити, едва тогава заради болката отокът и изобщо симптомите на възпалителната реакция, се случва и пациентът разбира, че нещо става с неговите стави.

Какви са рисковите фактори – възраст, пол, наследственост, професия, обездвижване или въпрос на хранене дори.

Всичко това са рискови фактори, разбира се, възрастта – колкото по-голяма е възрастта, толкова по-голям е рискът да бъде изхабен ставният хрущял. Основното в ставният хрущял е всъщност е хиалуроновата киселина и изхабяването се дължи на това, че е хелиалуроновата киселина се губи като количество и организмът вече не може да я произвежда в достатъчно количество и няма нищо, което да я възстанови. Така че, когато няма хиалуроновата киселина, това е така нареченият природен овлажнител, няма кой да привлича вода в ставния хрущял, в резултат, на което той изсъхва, нацепва се и вече не може да изпълнява своите функции.

Може ли да направим някакъв генерален извод „Спортувайте много, за да нямате такива проблеми” или пък „Спортувайте, но натоварвайте костите”?

Да, това е един много резонен въпрос, защото свръхнатоварването и липсата на натоварване са абсолютно еднакво вредни за ставния хрущял. Например аз веднага се обръщам към хората със силови професии и хората, които спортуват много, да внимават, защото свръхнатоварването води до бързо износване на ставния хрущял. И обратното – обездвижването също води до глад на ставния хрущял, тъй като по време на движението се изпомпва, ставно-синовиалната течност, която реално е смазката. Когато синовиалната течност трябва да нахрани ставния хрущял се изисква движение, когато няма движение, а това става при обездвижването, хрущялът отново гладува при обездвижването и се нацепва, и се изхабява.

Най-чести локализации на шиповата болест?

Най-честата локализация на шиповата болест е в областта на ръцете, така наречените на медицински език „възли на Хеберден и Бушар”. Това говори за една наследственост, т.е. имаме наследствен момент при остеоартрозната болест. Друга честа локализация е естествено колянната става, така наречената гонартроза, а също така макар и не толкова често е ошипяването или остеоартрозната болест на тазобедрената става, това, което се нарича коксартроза, но всъщност няма незасегната става.

Предлагам да поговорим още малко за симптомите. Ти каза, че то си работи, ние не можем да го усетим, но все пак какви са признаците, по които ние ще разберем, че имаме проблеми?

Първият основен симптом е болката, която е механична болка, трябва да различаваме механичния тип болка, защото механичният тип болка се появява след физическо натоварване. Независимо от възрастта при едно такова физическо натоварване или в края на работния ден пациентът чувства изпукване е ставите и лека болка. Все още няма оток, но той определено чувства дискомфорт в ставите. Ето тук е моментът да се започне ранното лечение, тук лечението е най-ефективно. За съжаление обаче може би заради суровата здравна реформа, която не се развива кой знае колко добре в България, пациентите доста късно идват при нас, когато вече са с напреднали форми на остеоартрозна болест, с ангажиране на доста стави. Тогава вече ние виждаме подути стави, сериозни деструкции, даже се стига до моменти, когато направим рентгенова снимка, се търка кост в кост, т.е. ние вече нямаме ставно пространство, ние вече нямаме ставен хрущял.

Спомена за лечение, какво би препоръчала ти?

Това, което е най-важно е да се започне ранно лечение, да не се чака, т.е. ранна диагноза и ранно лечение. Лечението е на първо място, естествено с групата на противовъзпалителни средства. С тази група е запознат всеки семеен лекар и всеки един ревматолог и ортопед. Една нова тенденция в развитието на лечението на остеоартрозната болест, това е така наречената хондропротекция, т.е. лечение, което да възстановява ставния хрущял.

Какво е худроник?

Худроника е едно много голямо постижение за човечеството. Представлява хранителна добавка, комбинация от хелоронова киселина, която е така да се каже гръбнакът на ставния хрущял, и глюкозамин, който е основна структурна единица на всяка една съставка на савния хрущял. Като комбинация те потенцират своя ефект.

С какво худроник се различава от останалите хранителни добавки?

Различава се с това, че на първо място тази комбинация е уникална с това, че това е комбинация на двете най-важни съставки на човешкия хрущял. Второто много важно нещо е, че хиалуроновата киселина и е в резултат на една патентована японска технология на ензимно разграждане. Хиалуроновата киселина  е с много ниско молекулно ниво под 5000 даутуна, което дава уникална възможност на организма да я усвои в над 90 процента, нещо, което другите хранителни добавки нямат. Третото много важно нещо е, че в меките капсули, което за разлика от твърдите и за разлика от таблетките, дава възможност за 200 процента по-високо усвояване на препарата.