Студът доведе близо 50 000 гъски край Шабла
Студът доведе близо 50 000 гъски край Шабла / Thinkstock/Getty Images

Студената вълна от север доведе в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс 11 000 червеногуши и 38 000 белочели гъски, съобщи на БТА Даниел Митев, експерт в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

През зимата езерата са убежище на 80 на сто от световната популация на червеногушата гъска, която е застрашен вид. Природозащитната организация осъществява проект за опазване на птицата в крайморска Добруджа с подкрепата на програма "LIFE плюс" на Европейския съюз.

По думите на експерта числеността на долетелите от Сибирската тундра птици е установена при последния мониторинг на езерата отпреди няколко дни. Възможно е със снижаване на температурата водолюбивите птици да са се увеличили. Колко точно са обитателите на езерата ще покаже среднозимното преброяване, което ще се състои на 17 януари, посочи Митев, който е и експерт по европейския проект.

През миналата зима в Шабленското и Дуранкулашкото езеро са регистрирани 52 000 екземпляра - най-голямата численост в района през последните години на застрашената от изчезване птица.

Колко птици избират за дом Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс зависи не само от времето, но и от ловната преса, на която са подложени крилатите обитатели, поясниха от БДЗП.

Ловците се придвижват прекалено близко до убежищата на червеногушата гъска особено привечер и така плашат и прогонват птиците, каза Даниел Митев. В нивите, където гъските търсят храна, също са преследвани дори с джипове.

При последната инспекция на съвместните патрули на БДЗП с държавни институции са проверени 30 ловци в района на езерата.

Тогава са избягали двама нарушители - единият отстрелял защитената по Закона за биологичното разнообразие сива гъска, а другият привличал птиците със звукова примамка. Контролът ще бъде засилен по време на всички предстоящи ловни излети, за да бъдат предотвратени нарушения в защитената зона, допълни експертът в БДЗП.