Стотици се поклониха пред „щуреца” Петър Гюзелев
Стотици се поклониха пред „щуреца” Петър Гюзелев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стотици се поклониха пред „щуреца” Петър Гюзелев
63667
Стотици се поклониха пред „щуреца” Петър Гюзелев
  • Стотици се поклониха пред „щуреца” Петър Гюзелев

Почитатели, близки, приятели и роднини на голямата китара на българския рок Петър Гюзелев се събраха днес в Столичната библиотека на площад „Славейков”, за да го изпратят в последния му път.

Петър Гюзелев издъхна в дома си на 25 април след тежка борба с рака. Китаристът на „Щурците” се бореше в продължение на шест години с тумор в мозъка.

„Отиде си една епоха, един прекрасен човек, почтен, един от малкото истински християнин, един приятел и общественик”, заяви директорът на Столичната библиотека Михаил Белчев. „Той идваше често в библиотеката, говорехме, творяхме. Столичната библиотека е и храм и заради това избрахме именно в нея да се проведе поклонението пред паметта на Петър Гюзелев”, сподели Белчев.

„Няколко поколения се възхищаваха от огромния талант на Петър Гюзелев и от щедростта, с която той даряваше публиката. Той остави прекрасна следа в музиката, но е важно и публичното му послание, че трябва да бъдем винаги ценни, да подаваме ръка на хората в нужда, вместо да гледаме само личния си интерес”, се казва в съболезнователния адрес на президента Росен Плевнелиев.

„Петър Гюзелев бе голям музикант и голям човек. Със своето творчество той остави незаличима следа в българската музика и трайна диря в сърцата на поколения българи”, посочва в съболезнованието си премиерът Марин Райков. „Изключителен талант и всеотдаен творец, той винаги ще бъде пример за бъдещите музиканти в България”, допълва премиерът.

В съболезнователен адрес министърът на културата Владимир Пенев припомня, че Петър Гюзелев е истински рокаджия, без който „Щурците” нямаше как да се превърнат в легендата, вдъхновила поколения меломани.

„Пеци правеше всичко с много хъс и с вярата, че най-важното в човешкия живот е смирението. До последния си дъх той пишеше нови песни, подготвяше два нови албума, не мислеше за болестта, а за това какво послание да отправи към хората със своето творчество. А посланието му бе простичко - да помагаме на нуждаещите се, да даряваме повече човечност, да милеем за културата”, се казва в писмото на министъра.

„Петър Гюзелев е образец за рокендрол дисциплина, човек, който не се поддаде на изкушенията на други видове музика, приятел”, каза Васко Кръпката. „Петър Гюзелев имаше нови песни, които за съжаление не успяха да видят бял свят, но се надявам, че сега ще бъдат повече пропагандирани и ще бъдат пускани по радиата, защото в крайна сметка за човек като Петър Гюзелев музиката е най-важното. Това са авторски песни за китарата, за любовта, за музиката, за рокендрола”, обясни още той, цитиран от БГНЕС.

„Надявам се, че той сега е в райския оркестър с Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, Георги Минчев и други и там свирят рокендрол”, искрено сподели Васко Кръпката.

Преди шест години музикантът беше диагностициран с тумор в мозъка. През последните две години Петър Гюзелев пише повече от 100 песни. Работи по втория си албум, който се очакваше да бъде завършен това лято. Петър Гюзелев казва в последното си интервю през март 2013 г., че вярва в Господ, а нещата, които ни се случват, са просто изпитания по пътя.

„Няма начин в момент, в който се сблъскаш с някакъв проблем, ти все пак трябва от някъде да тръгнеш, за да можеш да поставиш диагнозата сам за себе си. След което започваш ти да правиш нещата и това е. Това, в което вярвам, е Господ. Господ е този, който води всички, този, който подава ръка, който те води, който те учи да вървиш  по истинските принципи и нормата, а не просто да си вървиш”, споделя приживе в интервюта музикантът.

Стотици се поклониха пред щуреца Петър Гюзелев
netinfo

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди „Щурците” е основател на групите „Сините звезди” и „Слънчевите братя”. Той е автор на музиката и аранжимента на редица песни на „Щурците”, сред които „Дай ми малко нежност”, „Сватбен ден”, „Когато си отива любовта”, „Стълбата”, „Неизживените неща”, „Светлият век”, „Кой съм”, „Кралят рок” и много други.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска Рок супер група „Стари муцуни”, в която са Петър Гюзелев, Георги Минчев, Георги Марков, Иван Лечев, Ивайло Крайчовски. През 1994 г. излиза албума на групата „Бира, секс и Рок енд рол” и става албум № 1 за България, а песни, като „Бира, секс и рок енд рол”, „Мързелив бирен ден”, „Блудният син”, „Купонът тече”, „Музикантска съдба” стават хитовете на „Стари муцуни”. Музиката е на Петър Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Музикантът е носител на отличие от „Златният Орфей”. През 2010 г. е награден с орден първа степен „Св. Св. Кирил и Методий”.