Стотици поклонници ще дойдат за Богородичния събор край Враца
Стотици поклонници ще дойдат за Богородичния събор край Враца / снимка: Sofia Photo Agency

Стотици поклонници от Враца и от съседните села се очакват на традиционния Богородичен събор в средновековния манастир "Свети Иван Пустинослужител" край Враца, съобщиха организаторите от общината и кметското наместничество в квартал "Бистрец".

За събора се подготвя курбан, предвидена е програма с участието на самодейни състави от града и околните села. Ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие на всички участници.

Манастирът, повече известен като "Иван Пусти" или Бистрешки, през последните столетия е бил енорийски за Враца и селата Бистрец (сега квартал на града), Бели извор, Власатица, Лютаджик и Долно и Горно Озирово, община Вършец. Хората от тях се събирали на поклонение всяка година на 28 август – Успение Богородично по стар стил.

Според запазените исторически свидетелства, манастирът е основан през 1540 година. Църквата е обявена за паметник на културата. Проучвания на запазените в скалите монашески килии, уникална постница и стенописи, дават основания да се смята, че той е съществувал като скален манастир поне три века преди тази дата.