Столетният дъб, под който лежат руините на Омуртаговия дворец в Силистра, вече е защитен
Столетният дъб, под който лежат руините на Омуртаговия дворец в Силистра, вече е защитен / снимка: DarikNews.bg, Светлана Петрова
Столетният дъб, под който лежат руините на Омуртаговия дворец в парка на Силистра, вече е защитен
61414
Столетният дъб, под който лежат руините на Омуртаговия дворец в парка на Силистра, вече е защитен
  • Столетният дъб, под който лежат руините на Омуртаговия дворец в парка на Силистра, вече е защитен

Летният дъб в дунавския парк на Силистра вече е защитен обект по Закона за биологичното разнообразие със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

На практика се забраняват изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всяккави други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на 100-годишното дърво. То влиза и в регистрите на вековните дървета в региона, което ще личи от обозначителна табела.

Грижата за опазването му е поверена на Силистренската община, инициатор за процедурата. Специалистите са установили, че дъбът е в много добро състояние.

Обиколката на ствола му един метър над земята е 4.6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Няма хралупи, дървото има здрави скелетни клони и кореновата му система е покрита изцяло.

По архивни данни летният дъб е засаден през 1910 година, когато е оформян силистренският парк. А според проф. Георги Атанасов от археологическия музей в Силистра, под дървото лежат руини от Омуртаговия дворец на Дунава. Тезата е изградена на базата на открита в близост строителна колона с надпис на Омуртаг при разкопки преди десетина години.