/ netinfo
Всеки желаещ може да се включи с бягане, колкото дълго сам поиска, или със средства
Спортисти от цялата страна се обединяват в една кауза – да дарят пълноценен живот на 2-годишната Нарин. На крехката възраст, на която е, тя страда от церебрална парализа, съпътствана с епилепсия. Бегачи, футболисти, баскетболисти, гимнастички и други атлети подават ръка към малката Нарин, за да й покажат, че са заедно с нея в битката и вярват, че тя би могла да има щастливото детство, което заслужава.
 
Благотворителната кампания под наслов „Бягай, за да може да бяга и тя” ще се проведе на 9 декември в Южния парк между 10 и 18 часа. В нея ще се включат популярни бегачи като Кирил Николов-Дизела, Антония Григорова, Мария Николова, както и ултрамаратонецът Краси Георгиев. Участие ще може да вземе и всеки, който има желание да направи една или повече обиколки срещу символичната сума от 10 лева.
 
Много спортисти, които няма да успеят да се включат в бягането в неделя, участват в кампанията с подписани свои вещи или екипи, които обявяват на търг. На 9 декември в Южния парк ще има и кутии, в които всеки ще може да пусне сума, с която би желал да помогне на Нарин. Освен това за благотворителната кампания е открита и дарителска сметка: IBAN: BG40 FINV 9150 1317 2329 25.
 
Малката Нарин се ражда на 31 май 2016 година в началото на 32-ра гестационна седмица с кръвоизлив в мозъка и прекарва около 40 дни в кувьоз и 24 часа на апаратно дишане. Когато е едва на годинка лекарите установяват, че Нарин е с детска церебрална парализа, съпътствана с епилепсия. В продължение на година и половина, посещавайки различни лекари и приемайки различни лекарства обаче подобрение няма. Надеждата и битката на родителите на Нарин за живота й обаче продължават.
 
Така те стигат до болница „Рибем” в Истанбул. Надежда има, а лечението вече е започнало. За да продължи своята битка обаче семейството на 2-годишното момиче се нуждае от около 75 000 евро. Нарин е племеница на Ахмед, който е бегач и е решил да й помогне, организирайки благотворително бягане под надслов „Бягай, за да може да бяга и тя”.
 
“Реших просто по някакъв начин да й помогна. Имам доста приятели тук в София, които ми дадоха най-различни идеи и най-добрата беше да организираме благотворително бягане. Просто това, което обичаме, да го превърнем в благотворителна кауза, с която да й помогнем. Тези хора са много. Мои близки приятели – моят треньор Димитър Димитров, Александър Спасов – победител на Витоша 100. Това благотворително бягане ще бъде на 9 декември в Южния парк, на голямата поляна в северната част. Ще представлява 6-часово бягане, където всеки може да дойде да бяга колкото метри или километри иска, колкото обиколки пожелае”, обясни Ахмед.
 
С течение на времето в каузата се включват и много спортисти, популярни в бегаческите среди. Всеки от тях ще е капитан на един от осемте отбора, в които участниците в кампанията ще могат да се включват. Сред тях са Кирил Николов-Дизела, Антония Григорова, Мария Николова, както и ултрамаратонецът Краси Георгиев. Всеки от капитаните ще има кутия пред себе си, в която ще могат да се пускат дарения, дори и от хора, които не са се включили в бягането. Участниците ще могат да правят по колкото искат обиколки, като всяка една от тях ще бъде точка за отбора, в който бягат. Всяко дарено левче в кутиите също ще дава по една точка на съответния отбор.
 
Кирил Николов-Дизела разказва, че преди време си е обещал, че ще помага и ще подава ръка на всяка благотворителна кауза, в която би могъл да се включи. Сега той го прави въпреки получената преди време контузия: „Всъщност когато те са решили да направят организацията за това бягане, се свързаха с мен и ми разказаха за идеята. Разказаха ми, че ще има осем отбора с осем импровизирани капитана и ме поканигха да бъда един от капитаните на тези отбори. За себе си от известно време съм взел решение, че когато имам възможността да участвам на подобни неща, свързани с това да помогна на други хора, не отказвам. Човек няма как да обърне внимание на проблемите на абсолютно всички, защото има адски много проблеми за решаване. Някой път, когато проблемите са твои, на близък човек или на някой познат, е много по-лесно да се включиш. Да избереш да правиш това нещо, отколкото да стоиш вкъщи, например, мисля, че е съвсем нормално”.
 
Дизела споделя още, че вярва, че за да се включат в каузата, хората трябва да я припознаят и сами да пожелаят да подадат ръка на 2-годипната Нарин: „Самото събитие ще продължи 6 часа и съм сигурен, че ще има хора, които ще бягат през цялото време. Ти можеш да дойдеш и в 15:50 часа например и пак да бягаш колкото поискаш, не е нужно да дойдеш в 10 сутринта. За мое съжаление аз няма да мога да бягам през цялото време, защото все още имам една контузия, с която се справям. Бягам много леко едва от седмица, но съм щастлив, че ще мога да бягам поне 10-ина километра. Въпреки това ще съм там през цялото време, за да подкрепям не само моя отбор, но и всички, които са решили да се включат в кампанията. Аз мисля, че човек за да се включи в такава кауза, трябва да я припознае по някакъв начин. Много е трудно просто да кажеш: елате там и участвайте. Както казах, всеки си има свои проблеми. Така че, аз бих призовал по-скоро хората, които припознаят това като своя кауза, да дойдат. Мисля, че ще има достатъчно хора. Не е нужно да дойде цяла България, а да дойдат достатъчно хора".
 
В благотворителната кампания обаче се включиха не само бегачи. Футболисти от ЦСКА, "Левски", "Лудогорец" и националния ни отбор, баскетболисти, гимнастичките от Националния отбор на България, както и други спортисти пуснаха на търг свои вещи и представителни екипи с автографи, които също са част от каузата. Така в името на малката Нарин, ръка подадоха атлети от цялата страна.
 
„Аз смея да твърдя, че всички такива спортни общности, било то бегаческа, както е в случая или не, в такива моменти се сплотяват, което е супер и страшно много хора се включват. С бягането е малко по-лесно, защото бягането е най-достъпният спорт, който човек може да практикува и затова има толкова много хора, които бягат и се включват в разни организации. Аз също не очаквах чак толкова много хора да се включат и да има толкова голям интерес, но благодарение на няколко души, които движат цялата организация, мисля, че ще стане доста голямо събитие”.
 
В благотворителната кампания „Бягай, за да може да бяга и тя” обаче се включват не само спортисти. В нея може да участва всеки. За целта дори не е нужно човекът да бяга, а просто да откъсне от сърцето си символична сума, която да дари в една от осемте кутии на събитието в неделя или на дарителската сметка. Защото с една обиколка или символична сума, дарена за каузата, бихме могли да подадем ръка на малката Нарин и да й помогнем да води пълноценен и изпълнен с позитивни и безгрижни моменти, каквито всяко дете заслужава.