Специално отделение за запасни офицери ще бъде разкрито във ВМА
Специално отделение за запасни офицери ще бъде разкрито във ВМА / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Специално отделение за запасни офицери ще бъде разкрито във Военномедицинска академия /ВМА/ от 1 януари 2012 г., съобщи началникът на ВМА ген. Стоян Тонев на тържествено събрание по повод 120 години от основаването на болницата.

Ген. Тонев заяви, че ВМА ще разкрие свои поделения в Истанбул и в Скопие. В приветственото си слово Тонев каза също, че дипломите на специалисти от ВМА важат без допълнителни условия в ЕС.

През журналисти той коментира, че задълженията на ВМА до преди три дни са били 16 милиона лева, а вече са 7 940 000 лева. Тонев допълни, че има министерско постановление, след като в началото на ноември министърът на финансите Симеон Дянков е поискал погасителен план, чийто срок е до края 2012 г.

В отговор на въпрос ген. Тонев каза, че до 1 юли следващата година от системата на ВМА трябва да се съкратят 114 души, основно от формирования, които са били нужни през военно време, а сега вече е отпаднала тяхната необходимост, посочва БТА.

По повод коментар на здравния министър Стефан Константинов, че здравеопазването у нас се е комерсиализирало Тонев каза, че това е част от обществото. Хората са прави да очакват нещата да се развиват към по-добро, но когато има повече бедност, има и повече болни, коментира той.