/ ThinkStock/Getty Images
Група японски учени от университета Миядзаки и от института "Рикен" проведоха успешни изследвания по присаждането на индуцирани стволови клетки (iPS-клетки) от рядък вид мишки към разпространен вид до трансформирането им в полови клетки, съобщи ТАСС.

Изследването представлява важна крачка към създаването на ефективен способ за съхраняването на биоразнообразието на нашата планета.

В хода на експериментите учените създадоха iPS-клетки от тъкани на опашката на мишка, принадлежаща към изчезващ вид, обитаващ единствено югозападните японски острови Амами в префектура Кагошима. След това те ги присадиха в ембрион, който поместили в матката на разпространен вид бяла мишка за неговото естествено развитие.
 
При появилото се потомство се констатира присъствието на мъжки и женски полови клетки, съдържащи гените на мишките от Амами. При последващи кръстоски съществуват реални шансове за раждането на екземпляри от редкия вид.

Японските учени се надяват след време да бъде открит зоопарк, в който да бъдат съхранени всички редки видове на нашата планета.
БГНЕС